Nyílt nap az egykori alsószeli gőzmalomban

Forrás: TopSlovensko

A Galántai Honismereti Múzeum 2023. március 18-án, szombaton szeretettel várja az érdeklődőket az alsószeli malomba. Megtekinthető lesz Az alsószeli gőzmalom című állandó kiállítás a földszinten, illetve bejárható lesz a teljes épület. A malom 10:00-tól 15:00-ig lesz nyitva. A belépés ingyenes.

A Nagyszombat Kerületi Önkormányzat 2019-ben vásárolta meg a malom épületét Alsószeli községben (Galántai járás) és annak felújításával fontos technikai műemlék megmentéséhez járult hozzá. Az épületet a Galántai Honismereti Múzeum felügyeli és a gőzmalmok történetét bemutató állandó kiállítást nyitottak meg a földszinten. A többi terem gyűjteményi raktárként fog szolgálni.

Az alsószeli malom 2023. március 18-án, szombaton 10:00 és 15:00 között ingyenesen látogatható.

Az alsószeli gőzmalmot 1922-ben építette a Kajos és társai részvénytársaság. A malom 1923-ban kezdte meg működését, a részvényesek nagy része Alsó- és Felsőszeli lakos volt. A berendezést az Európa-szerte ismert budapesti Ganz gépgyárból szerezték be, sajnos ezek a tárgyak nem maradtak fenn.

Hogy el tudjuk képzelni, miképpen működött vaamikor a gőzmalom, nézzük meg együtt a csongrádi gőzmalom működéséől készült 2016-os dokumentumfilmet.

A csongrádi malom megannyi évszázados történetet őriz: falai között 100-130 éve zakatolnak a gépek, dolgoznak szintúgy a molnárok, eleink tudását fenntartva.

Oravecz János és Sarusi István filmje. Nnarrátor: Balázs Zsolt

Zene: MásKép zenekar

Forrás: Jano Filmműhely