30. Febiofest Bratislava Nemzetközi Filmfesztivál

Tegnap kezdődött, vasárnapig tart az idei Febiofest filmfesztivál, szokás szerint sokrétű programmal (itt a filmek ajánlójához is eljutnak).

A jubileumi, 30. nemzetközi filmfesztivál, a Febiofest Bratislava 2023 olyan szlovák premiereket és olyan filmeket kínál, amelyeket máshol nem láthat a közönség. Az ötnapos filmmaratont követően Szlovákia-szerte utaznak majd az alkotások a kiválasztott mozikba és filmklubokba.

A fesztivál vendége Kerekes Vica, Martin Huba és Dmytro Sucholytkyj-Sobčuk ukrán rendező. 

Az Európa közepén rövid és egész estés filmek versenyszekciójában Szlovákia és a szomszédos Lengyelország, Csehország, Magyarország, Ukrajna és Ausztria filmjei kerülnek bemutatásra. „Nemzetközi szakértő zsűri dönti el, melyiket tartják a legjobb rövidfilmnek, illetve a legjobb játékfilmnek” – mondják a szervezők.

A Febiofest a gyerekközönséget sem felejti el. A gyerekeknek szóló filmek iskolai és nyilvános vetítéseken láthatók, valamint kreatív műhelyekkel is készülnek a legfiatalabb nézők számára.

A filmes hallgatókat és szakembereket összehozó nemzetközi ismeretterjesztő és kapcsolatépítő rendezvény, a Visegrad Film Forum ismét a Febiofest Bratislava 2023 IFF része lesz. A rendezvényt a Szlovák Filmklubok Szövetsége (ASFK) szervezi a Szlovák Filmintézettel együttműködve.

A nyitó film idén egy klasszikus volt: