Fiú a mennyből

Az egyiptomi származású svéd rendező, Tarik Saleh Fiú a mennyből (Boy from Heaven; thriller, 2022) című filmje tavaly szintén új dimenziót nyitott. A történet röviden: A nagypresztízsű kairói egyetemen meghal a nagy imám. A vallásos vezető utódlási harca hamarosan elkeseredett helyezkedésbe, korrupcióba, bűncselekményekbe torkollik. És miközben a hatóságok sikertelenül igyekeznek a vallásos közegben világi nyomozást folytatni egy gyilkosság miatt, az események középpontjába kerül egy fiatal, aki a hatóságok beépített embereként manipulálja a vallásos közösséget.

A Fiú a mennyből világpremierje a világ legrangosabb ’A’ kategóriás filmfesztiválján, a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában volt, ahol az alkotás elnyerte a legjobb forgatókönyv díját. Tarik Saleh rendező – aki 1972-ben született a svédországi Stockholmban – előző filmjével, A kairói eset című politikai thrillerrel már számos elismerést begyűjtött, ezúttal ismét a kiváló skandináv színész, Fares Fares főszereplésével készített bűnügyi mozit.

Fares Fares napjaink egyik legfoglalkoztatottabb európai színésze (Zsivány Egyes: Egy Star Wars-történet, Westworld, Az Idő Kereke, Zero Dark Thirty – A bin Láden-hajsza). A Fiú a mennyből a 18. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában is szerepelt. 

A rendező nyilatkozata szerint a  film segít az európaiak számára beleképzelni magukat egy muszlim életébe, akitől félnek. Megmutatja, milyen menekülni, imádkozni, remélni, félni és harcolni a túlélésért. Az így megosztott tapasztalat segít megéretni egymást. 

Forrás: VertigoMedia Kft.