A jó főnök (El buen patrón, 2021; 16+)

Az Európai Filmdíj átadóján a legjobb vígjátékért járó elismerést tavaly a spanyol Fernando León de Aranoa alkotása, A jó főnök kapta. A filmben Javier Bardem főnökként és férjként is elveszti azokat a bizonyosságokat és kapaszkodókat, amelyeket a patriarchális rendszer adott neki.

Spanyolország Oscar-jelölése a San Sebastián-i filmfesztiválon mutatkozott be, majd Palm Springsben is vetítették. Hét Goya-díjat nyert, köztük a legjobb film, legjobb rendező és legjobb színész díját.

A nagy presztízsű Blancos Básculas mérleggyárban mindennek mindig egyensúlyban kell lennie. Az alkalmazottak által kedvelt és tisztelt főnök, Blanco egy közelgő ellenőrzésre készít fel a dolgozóit, amelynek során arról dönt a vizsgálóbizottság, hogy a helyi vállalkozások közül melyik céget terjesszék fel a rangos kiválósági díjra. Nem sokkal később azonban megjelenik a nemrégiben elbocsátott alkalmazott, José, és gyermekeivel az oldalán azt követeli, hogy újra alkalmazzák. A feszültség nőni kezd: a vezetőség nemet mond, a férfi pedig egyszemélyes hadjáratot indít, hogy lejárassa a gyárat, és megakadályozza, hogy a Blancos Básculas nyerje el a hőn áhított díjat. Emellett egy csinos fiatal gyakornok megjelenése is bonyodalmakat okoz…

Rendező: Fernando León de Aranoa
Forgatókönyvíró: Fernando León de Aranoa
Operatőr: Pau Esteve Birba
Zene: Zeltia Montes
Vágó: Vanessa Marimbert
Producer: Fernando León de Aranoa, Jaume Roures

Szereplők:
Javier Bardem
Manolo Solo
Almudena Amor
Óscar de la Fuente

16 éven aluliaknak nem ajánlott!