https://youtu.be/LIwLmQEZh5Y

ÖRÖKLÉT: Gina Lollobrigida

Lollobrigida95 éves korában ma elhunyt a legendás olasz színésznő Gina (Luigina) Lollobrigida (Subiaco, 1927. július 4. – Róma, 2023. január 16.) Golden Globe-díjas olasz színész, énekes, fotóművész. Művészneve Luigina keresztneve rövid alakja, közismert beceneve Lollo. Az 1950-es évek és 1960-as évek egyik legnépszerűbb filmcsillaga és szexszimbóluma volt világszerte. 

Lollobrigida utoljára november 21-én jelent meg a nyilvánosság előtt, amikor a Domenica in című televíziós beszélgetőműsorban sírva fakadt családi helyzete miatt a Rai 1 csatornán. „Jogom van békében élni és meghalni” – mondta a színészlegenda arra a perre utalva, amelyet fia, Milco Skofic és unokája, Dimitri indított ellene, miután nagy összegű pénzt hagyott fiatal gondozójára, Andrea Piazzollára. 

Lollobrigida az 1950-es években mediterrán szexszimbólumként vált híressé, később pedig fotós és szobrász lett, miután visszavonult a filmvilágból. Lollobrigida 1927-ben született a Rómától keletre fekvő Subiacóban, egy bútorgyáros lányaként. Tizenévesen modell volt, és szépségversenyeken vett részt. 1947-ben harmadik helyezést ért el a Miss Italia versenyen. A szépségversenyre való jelentkezésében azt írta, hogy van színészi tehetsége, de valami komolyabbat szeretne csinálni – írja a The Guardian. Az európai filmekben játszott szerepek sora után – többek között a Kenyér, szerelem és álmok című filmben, amelyért Bafta-díjat kapott – a Humphrey Bogart mellett játszott Üsd az ördögöt (1953) hozta meg számára a nemzetközi hírnevet és rajongók millióit.