„Jut ezen a világon mindenkinek szerelem, csak meg kell keresni.” (Kurt Vonnegut 100)

Kurt Vonnegut

A szatirikus irodalom XX. századi kultikus írója, Kurt Vonnegut 100. születésnapját ünnepelné. A szülei szándékosan nem tanították meg németül, örökbe fogadta a testvére gyerekeit, sokat várt a világhírre, és cigaretta általi halálban reménykedett. 

Legismertebb és világszerte legtöbb kiadást megért regényei a Macskabölcső, Az ötös számú vágóhíd és a Bajnokok reggelije. Magyarul megjelent valamennyi regénye, továbbá két-két önéletrajzi, elbeszélés- és esszékötete is. Több regényét ő maga illusztrálta hanyag vonalvezetésű, egyéni rajzaival.

Fent: Vonnegut: Harrison Bergeron (magyar szinkronnal)

A jövő Amerikájában nem minden ember egyenlő születésétől fogva, de a kormánynak feltett szándéka, hogy mégis mindenki egyenlő legyen. Ez a vezérlő elv Kurt Vonnegut futurisztikus világában, ahol az olyan zseniális ifjaknak mint Harrison Bergeron (Sean Astin) egyszerűen nincs helyük. Harrison megpróbál kitörni a középszerűség börtönéből, mely mindenkit egyformán átlagbutává és átlagcsúnyává alakít.

Kurt Vonnegut 1988-ban hét remek tanácsot fogalmazott meg az emberiség számára. Az írót akkor arra kérték fel, hogy egy Volkswagen reklámkampány részeként írjon levelet a 2088-ban élő embereknek. Üzenete a TIME-ban jelent meg. Benedict Cumberbatchnak a Live Letters-program részeként készült remek előadásában alább meghallgatható:

(Az automatikus magyar feliratozás a videón a jobb alsó sarokban a kis kerék ikon újtán bekapcsolható!)

Vonnegut tanácsai a jövő emberének:

  1. Csökkenteni és stabilizálni kell a népességet.
  2. Abba kell hagyni a víz, a levegő és a termőtalaj mérgezését.
  3. Be kell fejezni a háborúra készülést és el kell kezdeni a valódi problémákkal foglalkozni.
  4. Meg kell tanítanunk a gyerekeinknek és önmagunknak, ha már itt tartunk, hogy miként lehet úgy élni egy kis bolygón, hogy nem öljük meg azt.
  5. Ne higgyük azt, hogy a tudomány mindent meg tud oldani, ha ezer milliárd dollárt adunk rá.
  6. Ne gondoljuk, hogy az unokáink jól lesznek, akármilyen pazarló és romboló életet is élünk, hiszen úgyis átmehetnek majd űrhajóval egy szép, új bolygóra. Ez nagy gonoszság és hülyeség.
  7. És így tovább. Vagy másképp.

Kapcsolódó:

Kurt Vonnegut és a bokononizmus mint kiút

100 éve született Kurt Vonnegut, aki mindenkit megajándékozott, amikor betiltották a könyveit

„Soha nem lesz művész, aki nem keringőzött a halállal” – Százéves lenne Kurt Vonnegut, a szatíra mestere

Megérkezett a Vonnegut életéről szóló film előzetese

 

További hasonló témájú videók