November 12-én újra Don Juan!

A Don Juan, vagy az apák kínja című előadás november 12-én 19 órakor újra Komáromban!

A Komáromi Jókai Színház és Szkéné Színház közös vállalkozásában Fekete Ádám és Nagy Péter István új Don Juan-történetet írtak, amely megidézi a mítosz fontosabb elemeit, és felszabadítja azt a rárakódott ballasztok súlya alól.

Tudjátok, kicsoda Don Juan? Hogy nem ismeritek? Vagy talán mégis? Hiszen évszázadok óta foglalkozik vele az irodalom, a színház, a filozófia…

Ez a Don Juan egy kicsit más. Egyszerre spanyol és magyar. Nőket fotóz. Szívpörköltet eszik. Közben pedig végzi a dolgát: éppen becserkész, éppen menekül.

A Komáromi Jókai Színház és a budapesti Szkéné közös vállalkozásában Nagy Péter István rendező és Fekete Ádám dramaturg kísérletet tesznek arra, hogy megfogalmazzák a Don Juan-sztori 21. századi olvasatát, újraírják az örök csábító mítoszát.

A Don Juan, vagy az apák kínja címmel megszületett változatot 2022 februárjában, bérleten kívül mutatta be a színház, az előadás a 2022/23-as évadban először látható Komáromban.

A címszerepet alakító Orosz Ákos ott volt a Színikritikusok díjának jelöltjei között, így túlzás nélkül mondhatjuk: november 12-én (szombaton) 19 órai kezdettel az év egyik legjobb férfi alakítása látható a Komáromi Jókai Színházban.

„egyáltalán szerettem-e valakit valaha, / vagy csak a szenvedély bukását besötétítő villanás volt-e / minden?”
(Mészöly Miklós: Műhelynaplók)

Vajon mi a titka Don Juannak? Miért tér vissza folyton a művészeti alkotásokban, miért bukkan fel újra és újra kalandos történeteivel ez a lázadó élvhajhász, akinek minden érverése egy újabb szerelem hajnala? Don Juan a múló pillanat művésze, aki mindenből játékot űz, minden elvet, gondolatot magáévá tesz – ha nem másért, akkor azért, hogy így ellenkezzen velük. Don Juan műtermében semmi sem szent. Úgy ölt magára különféle identitásokat, mint rá öntött jelmezeket. Zsonglőrködik velük – ahogy az útja során felbukkanó emberekkel is, akik lényegileg számára talán nem is emberek, hanem statiszták, szerepek, arcmaszkok és nézők – az életműve szemlélői. Don Juan nem Don Juan, hanem valaki, aki Don Juant játszik – mindig mást, mindig ugyanazt: Don Juan számára az élet vég nélkül kombinálható lehetőségek együttállása. Don Juan a nevetésben rejlő gyönyör és szabadság, Don Juan az ellenszegülés a halandóságnak, ami mégis beteljesíti a saját és az egész világ végét. És minderről tud, anélkül, hogy érdekelné. Don Juan önmaga tragikus kísérlete.

Az előadás 18 éven felüli nézőknek ajánlott!

Don Juan OROSZ ÁKOS mv.
Sganarelle, annak szolgája SZABÓ VIKTOR
A kormányzó SKRONKA TIBOR
Donna Anna, a kormányzó lánya KEREKES VICA mv.
Don Ottavio, Donna Anna vőlegénye OLASZ ISTVÁN
Donna Elvira KISS SZILVIA
Rozi, pincérnő KANYÓ KATA eh.
Zsuzsi, pincérnő és Matyi menyasszonya JENEY LUCA eh.
Matyi, a vőlegény/ Koldus MATUSEK ATTILA
Szaki, a szakács HUNYADI MÁTÉ M. V.
Don Juan fia a föld alatt BÉHR MÁRTON

Ügyelő: Nagy László
Súgó: Leczkési Dóra
Hangtechnikus: Csicsó Tamás és Števko Kristián
Fénytechnikus: Rózsás Silvia és Zachar Csaba
Fodrász, sminkes: Varga Boglárka
Kellékes: Bajcsi Viktória és Hegedűs Gertrúd
Öltöztetők: Pallag Marianna és Huncsík Rebeka
Díszlettervező: Devich Botond mv.
Jelmeztervező: Szabados Luca mv.
Zene: Hunyadi Máté mv.
Rendezőasszisztens: Dicső Dorka mv. és Balaskó Edit
Rendező: Nagy Péter István mv.

Jegyet válthatnak személyesen a színház pénztárában, vagy foglalhatnak e-mailben: tiket@jokai.sk, berlet.jokai@gmail.com és telefonon: +421 35 7908 112, +421 35 7908 113.

Online jegyvásárlási lehetőség: https://jokai.interticket.sk/

További hasonló témájú videók