Vizsgálat Martinovics Ignác szászvári apát és társainak ügyében (film, 1980)

„1971-től, úgymond szilenciumra ítéltek mint játékfilmrendezőt – vallja egy interjúban Elek Judit –, amit persze sem szóban, sem írásban, senki nem közölt velem. Viszont nagyon humánusak voltak, mert dokumentumfilmeket csinálhattam. Mindennek a Martinovics filmem forgatókönyve volt az oka. A rossz lelkiismeretű hatalom megfejtette, hogy miről szól, a magyar jakobinus mozgalom vezetőit a császári diktatúra egy konstruált perben felségsértés és hazaárulás vádjával elítéli és kivégezteti.

Nem volt nehéz felismerniük a sztálini konstrukciós perek allúzióját és leállították az előkészületeit. Tíz évig a fiókomba zártam a történetet, mire a Magyar Televíziónak elkészíthettem. Éppúgy nem engedték Sára Sándor Mádéfalvi veszedelmét, Jancsónak szintén volt egy történelmi témájú filmje, amit mindmáig nem készített el. Akkoriban elég nehéz idők jártak mindhármunkra.”

Martinovicsot, a szászvári apátot letartóztatták államellenes összeesküvés vádjával. A nyomozás vezetője, Schilling irtózik az erőszaktól és inkább pszichológiai eszközökkel próbál ügyeskedni, hogy minél több információt kiszedjen Martinovicsból. Martinovics azonban sokoldalú emberként túlságosan élénk fantáziával van megáldva és nem lehet Schilling biztos benne, mi az, ami igaz. Például Martinovics végig azt hangoztatja, hogy ő csupán a király megbízásából próbál aktív résztvevőként kémkedni. Schilling is egyre inkább hatása alá kerül a lelkes és intelligens férfinek, illetve végig az a meggyőződése, hogy a titkos társaság nem elég jelentős, hogy figyelmet érdemeljen és amúgy is csak néhány ember fantáziálásáról van benne szó. Ezzel végül bizalmába férkőzik Martinovicsnak, aki megnevezi titkos társaságának vezetőit…

Kapcsolódó:

Beszélgetés Elek Judit filmrendezővel

Tények és víziók – Vizsgálat Elek Judit és társai ügyében

További hasonló témájú videók