Kurt Vonnegut és a bokononizmus mint kiút

Kurt Vonnegut

15 éve hunyt el Kurt Vonnegut amerikai regényíró és esszéista. Pályája kezdetétől 1975-ig Kurt Vonnegut Jr. néven írt. A XX. század második felén átívelő írói munkássága a kortárs amerikai irodalom és ellenkultúra egyik legnagyobb és legnépszerűbb alakjává, kultikus figurájává avatta.

A Vonnegut Múzeum és Könyvtár

A kevéssé termékeny írók közé tartozott: tizennégy regényt, háromkönyvnyi elbeszélést, pár esszékötetet és visszaemlékezést írt, műveinek irodalmi értéke azonban kiemelkedő. Humanista (szekuláris humanizmus) világnézete, bölcs társadalombírálata, kritikus, de a kíméletlenségig őszinte egyénisége, szarkasztikus humora, sajátos hangulat- és világteremtő képzelete (például Kilgore Trout vagy a bokononizmus megformálása) vitathatatlanul a XX. századi irodalom legnagyobb hatású íróegyéniségei közé emelte.
 „Mit remélhet a földön az emberiség számára a gondolkodó ember elmúlt évmilliók tapasztalatai alapján? Semmit.” 
Ellenlábasai szerint alapvetően kommunisztikus, Amerika- és kereszténységellenes eszmeisége is felelőssé tehető a XX. század végi amerikai társadalom morális válságáért. (Ez nagyon jópofa mondat, láthatóan máshol is voltak és vannak, akik szerint mindenért az írók és újságírók felelősek, nem maga az ember és a társadalom.)

Legismertebb és világszerte legtöbb kiadást megért regényei a Macskabölcső, Az ötös számú vágóhíd és a Bajnokok reggelije. Magyarul megjelent valamennyi regénye, továbbá két-két önéletrajzi, elbeszélés- és esszékötete is. Több regényét ő maga illusztrálta hanyag vonalvezetésű, egyéni rajzaival.

Indianapolisban hozták létre a Kurt Vonnegut Múzeum és Könyvtár gyűjteményét, ahol személyes tárgyain kívül megtalálhatók kötetei is.

_______________

1988-ban a TIME magazin nagyszabású reklámkampányt folytatott, melyben elismert hírességek szóltak a 100 évvel későbbi jövő emberéhez. Köztük volt az általunk csak a szatíra pápájaként tisztelt világhírű író, Kurt Vonnegut is, aki egy hét jótanácsból álló listát állított össze, és melynek tanácsai ma is megszívlelendőek az egész emberiség számára.

Vonnegut levele most a Live Letters-program részeként elevenedett meg az Oscar-díjra jelölt Benedict Cumberbatch felolvasásában, és végigtekintve az ajánlásokon, hátborzongató, hogy az egyébként is köztudottan humanista, és a társadalmat a szatíra szemüvegén át szemlélő író, milyen lényegi pontokra tapintott rá. A hetes lista így hangzik:

  1. Csökkenteni és stabilizálni a népességszámot.
  2. Abbahagyni a víz, a levegő és a termőtalaj szennyezését.
  3. Befejezni az állandó háborús készültséget és elkezdeni valódi problémákkal törődni.
  4. Megtanítani a gyerekeinket és magunkat is arra, hogyan éljünk úgy, hogy ne öljük meg a bolygót.
  5. Ne higgyük, hogyha eleget költünk rá, majd a tudomány mindent megold.
  6. Ne gondoljuk azt, hogy az unokáink rendben lesznek, pazarló és romboló életmódunk ellenére, hiszen majd úgyis átruccanhatnak űrhajóval egy szép, új bolygóra. Ez színtiszta gonoszság és hülyeség.
  7. És így tovább. Vagy másképp.

A fenti levél Benedict Cumberbatch felolvasásában pedig alább megtekinthető.

(Forrás: EctoPolis magazin)

Fent: Kurt Vonnegut: Az ötös számú vágóhíd – hangoskönyv részlet (2. fejezet) Galambos Péter (Galamb) előadásában (Kossuth-Mojzer Kiadó) • További információ: www.hangoskonyvklub.hu

 

További hasonló témájú videók