85 éves Elek Judit filmrendező

Elek Judit (https://magyarfilmakademia.hu/)

85 éves Elek Judit Kossuth- és Balázs Béla-díjas magyar filmrendező, forgatókönyvíró, a magyar mozgókép mestere, aki pályája során egyaránt készített dokumentum- és játékfilmeket.

A vészkorszakot előbb egy Pozsonyi úti védett házban, majd a Budapesten felállított gettóban élte túl. 1956–1961 között a Színház- és Filmművészeti Főiskola diákja volt, Máriássy Félix osztályában. Osztálytársai voltak többek között Gábor Pál, Gyöngyössy Imre, Huszárik Zoltán, Kardos Ferenc, Kézdi-Kovács Zsolt, Rózsa János, Singer Éva és Szabó István. Ez idő alatt a Balázs Béla Stúdió alapító tagja volt. 1968-ban készítette el első nagyjátékfilmjét a Sziget a szárazföldön címűt, amelynek forgatókönyvét Mándy Iván írta, a főszerepet Kiss Manyi játszotta, és Ragályi Elemér fényképezte. Világszerte a Konstantinápolyi hölgy alkotójaként ismerik – ez ugyanis a Cannes-ban debütált első nagyjátékfilmje francia címe. 

A hetvenes években sikeres dokumentumfilmeket készített (Isten mezején, Egyszerű történet). A Majd holnap (1979) című játékfilm egy családja és szerelme között dönteni képtelen pár történetét meséli el. Elek Judit volt a Ranódy László rendezésében Móricz Zsigmond regénye alapján 1976-ban forgatott Árvácska forgatókönyvírója.

Érdeklődése fokozatosan a történelem felé fordult. 1980-ban Martinovics Ignácról készített tévéfilmet (Vizsgálat Martinovics Ignác szászvári apát és társainak ügyében). Az 1983-as Mária-nap Szendrey Júlia és Petőfi István családjának tragikus sorsát mesélte el. Az 1989-ben készült Tutajosok a tiszaeszlári vérvádpert dolgozta fel, s több külföldi nagydíjat is nyert.

Fent: A Sziget a szárazföldön Ragályi Elemér kiforrott kézikamerás stílusa és Kiss Manyi hihetetlenül természetes alakítása miatt is különleges helyet foglal el a magyar filmtörténetben. 

Elek Judit a cinema direct módszerével forgatta a játékfilm és a dokumentumfilm határán billegő Találkozás című kisfilmjét a fiatal alkotóknak szabad kísérletezést biztosító Balázs Béla Stúdióban (BBS).

A Meddig él az ember? lírai hangütésével képvisel fontos stílust a 60-as évek dokumentumfilmjei között. 

Videók forrása: nmezeti Filmintézet – Filmarchívum

Kapcsolódó:

Az igazságot megmutatni 

 

További hasonló témájú videók