David Bowie a mozivásznon: MOONAGE DAYDREAM

David Bowie
David Bowie

Brett Morgen amerikai filmrendező még életében dokumentumfilmet akart készíteni a híres brit énekesről. David Bowie és ő még 2007-ben találkoztak, amikor a rendező bemutatta a roadmovie ötletét, ami Bowie-nak egyáltalán nem tetszett. A beszélgetés alatt Bowie még a rendező korábbi filmjét, a Chicago 10-et is leszólta, végül pedig megkérdezte, hogy mely albumai tetszenek neki. Morgen elmondta, hogy a 2003 utáni felvételek közül egyik sem érintette meg. A projektből nem lett semmi.

David Bowie 2016 januárjában halt meg. Halála előtt éppen azt mondta a menedzserének, hogy jó lenne, ha gazdag archívumából valami érdekes dokumentumfilmet készítenének, de nem érdekli semmilyen beszélőfejes stílusú filmes klisé. Morgen ekkor lépett ismét a képbe egy új típusú, IMAX mozikba szánt zenei dokumentumfilmmel kapcsolatos elképzeléssel, és végül zöld utat kapott. Azt hitte, hogy négy hónapig tart majd végignézni az egészet, de végül két évébe került. Időközben kimerítette a teljes költségvetését, és el kellett bocsátania minden munkatársát, mert nem tudta fizetni őket. Egyedül folytatta a szerkesztést, napi tizenhat órát dolgozott.

David Bowie
David Bowie

Végül szívrohamot kapott. A szíve három percre leállt, és egy hetet volt kómában. Amikor végre felébredt, fokozatosan rájött, hogy túlzásba vitte a dolgot. Mindig is a végsőkig dolgozott, gyakran a kimerültségig, de ez volt az első alkalom, hogy a saját teste elárulta őt. A kórházban sok mindenre rádöbbent, a családjára, a halandóságára és az elvégzett munkájára gondolt.

Amikor visszatért a dokumentumfilmhez, megértette, hogy teljesen másképp kell hozzáállnia. Eredetileg azt szerette volna, hogy a Moonage Daydream egy nagy filmes kaleidoszkóp legyen képekkel és zenével. Sok minden közül választhatott. Bowie arról volt ismert, hogy koncertjeinek és klipjeinek lényeges részévé tette a vizuális és művészi elemet, de a rendező úgy döntött, hogy még mélyebbre megy.

„Ez a film nem David Bowie-ról szól. Nem is David Jonesról van szó. Ez Bowie idézőjelben. Tükörnek szánják, hogy a közönségben mindenki láthassa a saját Bowie-ját, és elgondolkodhasson a saját életén. A legizgalmasabb dolog számomra az, ha megnézek egy David Bowie-ról szóló filmet, és közben megtanulom, hogyan lehetek jobb szülő, vagy hogyan élhetek boldogabb életet” – mondta a rendező az NME-nek.

A filmet az énekes által karrierje különböző szakaszaiban adott interjúk hangsávjaira alapozta, és ezeket kombinálta koncertek, klipek, színházi előadások vagy régi dokumentumfilmek felvételeivel. Az egész tulajdonképpen egy kollázs, amelyben az énekes valójában önmagával beszélget az időben. Életének kronológiája megmarad, a dokumentumfilm az idegen Ziggy Stardusttal kezdődik és a halálos ágyán fekvő Lázárral végződik, de minden, ami a kettő között van, egy érdekes játék, ahol a bevett szabályok nem érvényesek.

További hasonló témájú videók