Elhunyt David Bowie

David BowieElhunyt David Bowie (eredeti nevén David Robert Jones; Brixton, London, 1947. január 8. – 2016. január 10.) angol zenész, színész, zenei producer és zeneszerző. Öt évtizedet átívelő pályafutása során – főleg az 1970-es években – többször újította meg zenéjét, gyakran új zenei trendek előfutárává válva ezzel. Zenei újításait külsejének és „személyiségének” megváltoztatásával ötvözte, kiérdemelve így „a pop kaméleonja” elnevezést.

https://youtu.be/cYMCLz5PQVw

Bowie munkássága a zenészek szinte minden későbbi generációjára hatást gyakorolt. Tartós népszerűségéhez különleges, bariton énekhangja és munkáinak intellektuális mélysége is nagyban hozzájárult.

https://youtu.be/v–IqqusnNQ

A már életében kultikus zenész és zenei producer emellett színészként is ismert volt. A Földre pottyant férfi című filmben gyíkemberszerű űrlényt alakított futurisztikus űrdresszben, főszereplő volt Tony Scott vámpírfilmjében, Az éhségben. De szerepelt a Krisztus utolsó megkísértésében és a Twin Peaks: Tűz, jöjj velem!-ben is, és egy generáció számára lett ő a gonosz koboldkirály az 1986-os Fantasztikus labirintus után, amiben egy seregnyi vicces és ütődött kobold uraként rabolta el a fiatal Jennifer Connelly öccsét.

https://youtu.be/N4d7Wp9kKjA

Bowie több évtizedet átívelő pályája során 136 millió albumot adott el. A brit popzene történetének tíz leggazdagabb előadója között tartják számon, az 1983-as Let’s Dance volt a legtöbb bevételt hozó albuma. 1996-ban iktatták be a Rock and Roll Hall of Fame-be. 

https://youtu.be/YoDh_gHDvkk

Január 8-án, 69. születésnapjára jelentette meg új albumát. A Blackstar David Bowie karrierjének egyik legváratlanabb húzása, ami elég nagy szó egy olyan művésztől, akinek a karrierje szinte kizárólag váratlan húzásokból állt.

Művészrock egy olyan embertől, aki kitalálta a műfajt, tökéletesítette, aztán most évtizedekkel később visszatekintett, és szembenéz a saját örökségével. Ez egy olyan album, amit nem nyugdíjasok, hanem feltörekvő bandák szoktak írni azért, hogy megmutassák, mennyi mindenre képesek, aztán feltehetőleg később a saját ambíciójukba belerokkanjanak. Bowie visszanézett, megnézte, hogy mennyi mindenre volt képes, aztán rájött, hogy hiába próbálják annyian majmolni, senki sem lesz olyan penge a David Bowie-ságban mint ő. Mégha a David Bowie-ságot nehéz is elmagyarázni. Mi a közös abban az emberben, aki feltalálta a glam rockot (Ziggy Stardust), felfuttatta a német fővárost (Low, Heroes), beleállt a junglehullámba (Earthling), két éve pedig a The Next Day című albummal már egyszer, utoljára elbúcsúzott mindenkitől végleg? Hát az, hogy ezeket ő, és csakis ő tudta megcsinálni.

Vasárnap feladta sokéves küzdelmét a rákkal.
David Cameron brit miniszterelnök azt írta, Bowie zenéjén nőtt fel, az átalakulás nagymestere volt, halála óriási veszteség.

További hasonló témájú videók