Alla Pugacsova orosz popsztár a háború ellen

Alla Pugacsova – forrás: Wikipédia

Oroszország egyik legnépszerűbb énekesnője, Alla Pugacsova felszólította az orosz hatóságokat, hogy nyilvánítsák „külföldi ügynöknek”, szolidaritásként erősen háborúellenes férjével, Maxim Galkinnal.

A showbiznisz sztárjaként pénteken „külföldi ügynöknek” titulálták, miután elítélte Oroszország Ukrajna elleni támadását.

Pugacsova a közösségi médiában „igazi megvesztegethetetlen orosz hazafinak” nevezte férjét, aki… véget akar vetni annak, hogy legényeink illuzórikus célokért haljanak meg.

 

„Kérem, hogy vegyenek fel szeretett hazám idegen ügynökeinek sorába, mert szolidáris vagyok a férjemmel, egy becsületes, tisztességes és őszinte emberrel, Oroszország igaz és becsületes hazafijával, aki hazájának jólétet, békés életet, szólásszabadságot kíván, és azt, hogy gyermekeinket ne kelljen megöletni illuzórikus célokért, amelyek országunkat páriává teszik, és polgáraink életét megnehezítik.”

 

Alla évtizedek óta az egyik legnagyobb orosz popsztár. Filmszínésznőként, színházi vezetőként és zeneszerzőként is ismert.

1975-ben az Arlekino című számmal elnyerte a XI. Arany Orfeusz Nemzetközi Dalversenyt egyéni előadói nagydíját a bulgáriai Aranyparton. A fesztivált közvetítette a szovjet televízió, ami országos elismertséget hozott neki.

Az általa 1969-ben világsikerre vitt Alekszandr Nyikolajevics Vertyinszkijdalt még abban az évben Harangozó Teri énekelte magyarul, Azok a szép napok címmel.

Az 1980-as olimpia megnyitóján fellépett, orosz nyelvterületen ma is népszerű művész repertoárja mintegy félezer dalból áll. Az előadóművész 25 zenei albumot rögzített, amelyekből 250 millió példányt adott el.

A tolmácsolásában 1983-ban nemzetközi hírűvé vált Millió rózsaszál című szám Magyarországon Csongrádi Kata előadásában a legismertebb. (Pugacsovától kezdődően a dalt  a Voznyeszenszkij-versre éneklik, mely valós történeten alapul. Voznyeszenszkij a nehéz sorsú, a maga korában el nem ismert grúz naiv festő, Niko Pirosmani életének egyik epizódját dolgozta fel: egy Margarita de Sevres nevű francia színésznő 1909-ben Grúziában vendégszerepelt, és az akkor már 47 éves Pirosmani beleszeretett. Egy reggel rengeteg virágot hozatott Margarita szálláshelye elé, és beborította velük a teret. Arról eltérnek a vélemények, visszaemlékezések, hogy a színésznő miként fogadta ezt, de szinte biztos, hogy nem viszonozta a festő érzéseit.)

Pugacsova, akinek jubileumáról 2019-ben vezető orosz tévécsatornák kiemelt műsorokban emlékeztek meg, 1949. április 15-én született Moszkvában. A házaspár márciusban Izraelbe emigrált. Pugacsova egy hónapja tért haza Oroszországba a gyermekeivel.

Artemij Troitszkij, az orosz zene egyik vezető alakja, aki 2014-ben hagyta el az országot Vlagyimir Putyinnal szembeni ellenállása miatt, és jelenleg Észtországban él, a BBC-nek elmondta, hogy Pugacsova kiállása fontos volt.

 

„Alla Pugacsova az elmúlt közel 50 év legnagyobb popsztárja Oroszországban – mondta. – Hírneve monumentális, és legendás figura. Azt hiszem, ez olyasvalami, amit már régen sokan vártak tőle, mert férje, Maxim Galkin már sokszor és hónapokkal ezelőtt is megtette háborúellenes kijelentéseit.

Úgy gondolom, hogy ez az első határozott politikai nyilatkozata, és ez önmagában is megdöbbentő az oroszországi emberek számára. Szerintem nem ő az egyetlen, aki megfordíthatja a közvéleményt. Az orosz hadsereg nyilvánvaló bűnei, az ukrán hadsereg offenzívája, a romló gazdasági helyzet és így tovább, mindazok a tényezők, amelyek Putyin és a háború ellen dolgoznak.”