BÁRDI Nándor 60 évére

Bárdi Nándor60 éves Bárdi Nándor történész, kisebbségkutató. 1980-ban érettségizett a szegedi Kiss Ferenc Erdészeti Szakközépiskolában. 1981–1987 között a szegedi József Attila Tudományegyetemen tanult, történelem-Kelet-Európa története szakon végzett. 1989–1990-ben az Országos Széchenyi Könyvtárban, majd 1996-ig a JATE Új- és Legújabbkori Egyetemes Történeti Tanszékén tanított. 1997–2007 között a Teleki László Intézet, ezt követően az MTA Etnikai-nemzeti Kisebbségkutató Intézet kutatója. 2012-ben doktorált a finnországi Jyvaskyla egyetemén.

Azóta szorgalmasan kutatja a „határon túliság” fogalmát, a határon túli magyarsággal kapcsolatos politikák és társadalmi folyamatok összefüggéseit.

Két felvételt választottunk azok számára, akik még nem találkoztak a nevével és munkásságával.

A Mobilitás és integráció a magyar társadalomban és az Integrációs mechanizmusok a magyar társadalomban című kötetek bemutatójáról készült felvételt a MTA Társadalomtudományi Kutatóközpont tette közzé. Szerkesztette: Kovách Imre • 2021. március 4.

Fent: „A magyar politikai érdekképviselet 1989-től napjainkig” konferencián BÁNYAI Barna és BÁRDI NándorHatártalanítás mint a virtuális nemzet intézményesítése?” címmel tartott előadást a magyar kormány támogatáspolitikájáról.

A felvétel a Fórum Kisebbségkutató Intézet és a Társadalomtudományi Kutatóközpont Kisebbségkutató Intézete által 2019. október 3-án  „A magyar politikai érdekképviselet 1989-től napjainkig” címmel rendezett konferencián készült.

A konferencia a Kisebbségi Kulturális Alap által támogatott „100 év után – Helyzetjelentés a szlovákiai magyar közösségről” c. program keretén belül valósult meg.

Kapcsolódó

„Mi, magyarok”: Bárdi Nándor történész a nemzetépítésről

További hasonló témájú videók