„Vonzó ritmikus villódzás” – Sugár Miklós 70 éves

Sugár Miklós feleségével, Mindszenty Zsuzsannával, 2014 • Foto Thaler Tamas • Forrás: Wikipédia

70 éves Sugár Miklós, Erkel Ferenc-díjas, Bartók–Pásztory-díjas zeneszerző, karmester.

Azok közé tartozik, akiknek ráismerhetünk a stílusára, pontosabban, vannak zenei kifejezésmódjának olyan sajátos elemei, amelyek bármilyen műfajban, hangszerelésben felismerhetőek.

„Vonzó ritmikus villódzás” – így jellemezte költőien és frappánsan ismertetőjében Sugár Miklós zenei világát zeneszerző kollégája.

Ez a sajátosan alkalmazott repetitív technika (vagy nevezzük inkább gondolkodásmódnak?) arra készteti a hallgatót, hogy ösztönösen-önként figyelje a ritmikát, a szabályos és szabálytalan hosszúságú, azonos anyagból épülő zenei szövetmintákat, a hangsúlyok kiszámíthatóan kiszámíthatatlan effektusait. A tételekben – már csak a sajátos játékmódokból adódóan is – gyakran helyet kapnak humoros effektusok. Ezek is hozzájárulnak ahhoz, hogy a kortárs kamarazenének ezt a sajátosan intim atmoszféráját bárki maradéktalanul élvezni tudja. Újabb adalékként a kivételek sorába, amelyek arra figyelmeztetnek: nem mindig „szomorú zenészek”, akik a komolyzene területén működnek.

Sugár Miklós „Az Év Komolyzenei Művei” kategóriában kapott díjat az Artisjustól, L. v. B. alio modo című művéért (2020). Forrás: Kulúrpart.