Napelemes autót venne? Itt a Lightyear Zero!

Lightyear Zero
Lightyear Zero

Már idén elkezdik árulni a világ első napelemes autóját, de egyelőre nem biztos, hogy megéri a Lightyear Zero – adta hírül az Euronews.

Az Európai Parlament nemrégiben hozott döntése zöld utat adott a belső égésű motorral hajtott járművek betiltására, azzal a céllal, hogy 2035-től a dízel- és benzinüzemű autók gyártása már a múlté legyen. Szabad a pálya a konstruktőrök és a fantázia előtt, persze korántsem biztos, hogy minden futurisztikus vagy sci-fi-írók által megálmodott szerkezet működőképes lesz, vagy ami még fontosabb: elérhető áron meg lehet valósítani…

A Lightyear Zero

A fenti jármű előállítási költsége jelenleg 250 ezer euró. A gyártó három éven belül olyan autót akar a piacra dobni, amit ennek a töredékéért is meg lehet vásárolni.

A holland Lightyear startup futurisztikus napelemes autója a tetőn és a motorháztetőn elhelyezett öt négyzetméternyi napelemmel 70 kilométert képes megtenni egyszerre, már ha jó az idő, de hálózatról elég csak nagyjából néhány száz kilométerenként tölteni.

Az autót az észak-spanyolországi Navarrában tesztelték, ahol elég magas a napsütéses órák száma, de adja magát a kérdés, hogy mi történik, ha beborul? Ilyenkor jön képbe az akkumulátor, amelyet nagyjából 600 kilométerenként kell feltölteni, és ez már attól is függ, hogy mennyire napos vidéken használjuk az autót.

Jelenleg azonban az előállítási költség miatt ez az autó kereskedelmi szempontból egyelőre nem életképes, de izgalmas…

Forrás: Out of Spec Reviews

Kiemelt kép forrása: https://ev-database.org/car/1166/Lightyear-0