https://youtu.be/Jo7SE87Dwak

Újra látogatható a Torboszlói Csűrmúzeum

A megnyitón

Szuombattól kezdve újra látogatható a Torboszlói Csűrmúzeum.

A dr. Madaras Sándor és családja által megálmodott, tervezett és megvalósított múzeum Erdély székely, szász, román vidékeinek alkotásait, megmentett használati tárgyait mutatja be a Maros megyei faluban, Torboszlóban.

A nagy hozzáértéssel és ötletesen kétszintessé varázsolt épület funkcionalitásában is példás körülményeket teremt a műgyűjteménye révén is közismert marosvásárhelyi idegsebész rendkívül gazdag etnográfiai kollekciójának bemutatására. Pontosabban az 50 esztendő során összegyűjtött, főként néprajzi anyag egy részének a kiállítására.

A 300 négyzetméteres területet a Covid-19-járvány idején felújították és megtoldották még száz négyzetméterrel, hogy elférjen a gyűjtemény.

Szemkápráztató a színes kerámiai válogatás, de a festett tányérok, bokályok, korsók, kályhacsempék mellett bőséges és lenyűgöző a festett bútorok, szőttesek, varrottasok választéka is.

A csűrmúzeum egy másfél ezer darabból álló falvédőgyűjteménnyel is rendelkezik. Lenyűgöző a hagyományos népi mesterségek képviselete is: ács-, kádár-, kovács-, asztalosszerszámok és termékek sokasága függ a falakon, állványokon, lóg a plafonról. Megkapó a három berendezett helyiség, a polgári szoba, a szász konyha és a székely falusi élettér. Külön teret kaptak a ritka keleti szőnyegek. A gyűjtemény előzetes internetes, telefonos bejelentkezés alapján tekinthető meg.

Fent: Csűrmúzeum Torboszlóban – a Sóvidék Televízió riportja.

Kapcsolódó:

Megnyílt a Csűrmúzeum Torboszlón

Szatmári László: Tallózás Torboszló múltjában (1.)