„Ez egy sokkoló film. Rémisztő. Reménytelen.”

„Ez egy sokkoló film. Rémisztő. Reménytelen. Ebben a komor alagútban nincsenek illúziók” – írta egy orosz újságíró egy új dokumentumfilmről, amely az ukrajnai háború orosz családokra gyakorolt hatását vizsgálja.

A film azt próbálja körüljárni, hogy a háború milyen pusztító hatással volt sok oroszra, és milyen áthidalhatatlannak tűnő szakadékokat hozott létre vagy hozott felszínre testvérek, szülők és gyermekek, férjek és feleségek között.

Andrej Losak dokumentumfilmes 7 olyan családdal beszélget el – külön-külön mindegyikükkel, ugyanazokat a kérdéseket feltéve –, akiket a háború ténye gondolkodásban messzire sodort egymástól.

Az orosz kormány a maga masszív propagandagépezetével folyamatosan jelen van a háttérben, Putyin elnök hangja gyakran megszólal, miközben Losak háborúpárti beszélgetőpartnerei mondják a magukét.

„Az embereket a kormány hozta ebbe a helyzetbe – mondja. – Vagy velünk vagy, vagy ellenünk. Így viselkedik a kormány: ha nem fogadod el a háborút, bűnöző vagy. A kormány tilt minden ellenvéleményt, szétszakítja a társadalmat és megvonja a teret a párbeszéd lehetőségétől.”

A Разрыв связи (Megszakadt kötelékek) című alkotást orosz nyelven június 19-én mutatták be a Jelenidő nevű, a Szabad Európa és az Amerika Hangja által közösen fenntartott orosz nyelvű csatornán. A film angol feliratos változata is megjelent. Az ezeket a nyelveket kevéssé ismerők az automatikus fordítást a videón átállíthatják magyarra.

A filmről és a forgatásról részleteket ITT olvashat.

Ami azért is érdekes, mert mára már a magyarorzsági és szlovákiai közösségekről is lehetne hasonlóan sokkoló filmet készíteni, hiszen akkora a szakadék a nézetek és hozzáállások között, hogy áthidalásukra nemigen van remény a közeljövőben. De ha igaz (márpedig az), hogy a társadalmak evolúciója is előrefelé halad, nem pediglen hátra, akkor végül a mindenfajta barbárságot és agressziót elítélő népességnek kell győztesen kikerülnie a konfliktusokból.

Kapcsolódó:

Разрыв связи: Война разделила семьи / Документальный фильм Лошака