330 éve végezték ki a salemi boszorkányokat

Fotó: Wikipedia.org/Salem witch trials.

A XVII. századra Európában már ritkultak a boszorkányperek, és az Újvilágban is csak az elszeparált közösségek voltak fogékonyak rá, mint amilyenek a salemi puritánok voltak. A Salem melletti kis faluban élők mélyen vallásosként még elhitték a lelkipásztorok szónoklatait, melyek gyakran a lelkeket megszálló démonokról szóltak.

A salemi boszorkányperek 1692 februárja és 1693 májusa között zajlottak, és húsz ártatlan ember halálát okozták, köztük két csecsemőét is. Ez volt Amerika leghírhedtebb tömeghisztériája, ami a vallási szélsőségekre és a törvényhozás hiányosságaira hívta fel a figyelmet.A tragédia kezdeteKét gyerek olyan lavinát indított el, ami több áldozatot is követelt. Abigail Williams még csak 12 éves volt, amikor neki és unokatestvérének, Betty Parris-nek nagyon megváltozott a viselkedése.

Abigail szüleit megölték az indiánok, ezért nagybátyja, Samuel Parris tiszteletes és felesége nevelték Salem melletti otthonukban. A kislány sokat volt együtt gyámjának leányával, Betty-vel, akivel egy közös játék után, melyben egy Tituba nevű szolganő is részt vett, sikoltozni kezdtek, és a földön fetrengtek. A szakácsnőként is dolgozó Tituba a játék közben kenyérrel kínálta a lányokat, és jósoltak is egymásnak, ezért is keveredett később gyanúba a nő.

Mint a szemtanúk elmondták, ezután is többször lehetett látni a gyerekeket kiabálva szaladgálni a házban, miközben kezükkel úgy hadonásztak, mintha elhessegettek volna maguktól valamit. A lányok állították, ilyenkor szellemekkel hadakoztak, akik fájdalmat okoztak nekik, azért üvöltöttek velük.

George H. litográfiája: Tömegpszichózisként jelentkezett boszorkányüldözés 1692-ben, Salem, 1892 (Fotó: Wikimédia)

Nemcsak ez volt különös. Többször értelmetlenül motyogtak magukban, és volt, amikor megmagyarázhatatlan fájdalmaik voltak. Az aggódó szülők orvoshoz vitték a két gyereket, aki megállapította, hogy valamiféle ördögi erő áll a különös magatartás hátterében. Ezzel kezdődött a salemi boszorkányüldözés.

Az orvos diagnózisa után, a felnőttek hatására a két kislány megnevezett három nőt, akik állításuk szerint rontást küldtek rájuk. Sarah Osbourne-t, az ágyhoz kötött, tehetős, idős hölgyet, Sarah Goodot, a magában beszélő, ideggyenge koldusnőt és Titubát, a rabszolganőt gyanúsították.

Egyre többen viselkedtek szokatlanul. Más fiatalok is a lányokéhoz hasonló tüneteket kezdtek produkálni. A diagnózis az ő esetükben is az volt, hogy az ördög szállhatta meg a lelküket, így nekik is meg kellett nevezniük azokat, akik szerintük a rossz szellemeket rájuk szabadították.

Volt, akinek mindössze annyi volt a bűne, hogy nem hitt a vádaskodásban, ezért őt is boszorkányként bélyegezték meg. A vádak mögött sokszor személyes érdek is húzódott. A felnőttek kérésére a gyerekek gyakran neveztek meg olyan embereket, akikkel korábban a családnak konfliktusa volt.

Akiket megvádoltak, azokat rabláncra is verték, ezért Salem és környékének börtönei hamar megteltek a sok ártatlanul meghurcolt emberrel. Abigail Williams és Betty Parris továbbra is a boszorkányperek első számú sértettjei voltak, de Salemben és szerte a környező falvakban is egyre inkább elterjedt a boszorkányüldözés. A helyzet elmérgesedett, és szinte mindenki érintett volt az egyik vagy a másik oldalon.

A kinevezett kormányzó tett rendetMár több mint egy éve folyt az állítólagos boszorkányok bebörtönzése, amikor William Phipps, Massachusetts frissen kinevezett kormányzója hangot adott kétségeinek. Megkérdőjelezte a vádak valódiságát, ezért felállított egy különleges bíróságot, ami végül megállapította, hogy a gonosz által megszállt emberek is áldozatok, ezért mindenkit fel kell menteni. Ekkorra azonban már húsz ember életét követelte a kegyetlen bánásmód vagy a kivégzések sora.

Brian A. Pavlac • TED-Ed: Hogyan zajlottak a salemi boszorkányperek? • Magyar fordítás: Herczeg Zsófia

A perek után több bíró és esküdt is bocsánatot kért az igazságtalan eljárások miatt, és a továbbiakban az amerikai hatóságok is fokozottan figyeltek arra, hogy a jövőben ne lehessen a törvények mögé bújva ártatlanokat meghurcolni, politikai, vallási vagy személyes érdekeket érvényesíteni. 1711-ben kártalanították az igaztalanul megvádoltak családját, és ma már egy szobor is őrzi az emléküket.

Idővel a kislányok furcsa viselkedése is orvosi magyarázatra lelt. Abban az évben különösen esős volt az időjárás, ezért elszaporodott az anyarozs nevű gabonaparazita. Az anyarozzsal fertőzött lisztből készült kenyér elfogyasztása után látomások és rángás tapasztalható, ezért valószínű, hogy a lányok is ettől lettek rosszul.

Abigail Williams, aki az egész boszorkányüldözést elindította, néhány év múlva nyomtalanul eltűnt. Volt, aki látni vélte egy Salemből induló hajón elmenni, később pedig Bostonban prostituáltként dolgozni. Az árva gyerek, aki közvetve több ember haláláért is felelős volt, voltaképpen ugyanúgy a salemi boszorkányüldözés áldozata lett. (Szöveg forrása: Femina.hu)

A perek egyik hatásaként a kormányzatra gyakorolt puritán befolyás lassan, de fokozatosan eltűnt, és a perek során tapasztalt túlkapások intő példaként szolgáltak szűk egy századdal később az Egyesült Államok törvénykezési gyakorlata alapjainak lefektetésekor is. 

Fent:

Zalaegerszeg Hevesi Sándor Színház (dráma két részben • egykamerás házi felvétel; 2000)

Arthur Miller: A salemi boszorkányok
Fordító: Hubay Miklós
Rendező: Bagó Bertalan

Herrick törvényszolga – Rimóczi István
Sarah Good, csavargónő – Kiss Dóra
Motherné – Balanyi Rózsa
Hunter – Vankó Dániel
Brandy – Varga Zsolt
Simpleton – Janklovics Péter
Griggs doktor – S. Kovács Krisztián
Katy Putnam, Putnamék egyetlen gyermeke – Strázsai Julianna
Parris tiszteletes – Farkas Ignác
Abigail Williams, Paris unokahúga – Pap Lujza
Betty Parris, Parris leánya – Tisza Anita
Susanna Walcott, egy gazda leánya – Kiss Borbála
Mercy Lewis, szolgáló Putnaméknél – Szél Szabina
Mary Warren, szolgáló Proctoréknál – Nagy Cili
Tituba, Paris szolgálója – Köves Dóra
John Proctor – Illyés Róbert
Elisabeth Proctor – Tánczos Adrienne
Hale tiszteletes – Kiss Ernő
Danforth főbíró – Zalányi Gyula
Hawthorne bíró – Gábor László
Ann Putnam – Tallian Marianne
Tomas Putnam – Szegezdi Róbert
Giles Corey – Wellmann György
Martha Corey – Jurina Beáta
Walcott – György János
Walcottné – Mester Edit
Rebecca Nurse – Ecsedi Erzsébet
Francis Nurse – Andics Tibor
Díszlet: Vereckei Rita
Jelmez: Vereckei Rita
Rendezőasszisztens: Kovács Krisztián