75 éves Carlos Santana, a latin rock megteremtője

Carlos Santana 75 éves Carlos Santana Grammy-díjas mexikói latin rockzenész és gitárvirtuóz. Mexikóban született. Pályafutását 1962-ben kezdte Tirjuanában mariachi zenekarok tagjaként.

1965-ben San Franciscóban élt hippiközösségben, 1966-ban megalapította a Santana Bluesbandet, 1967-től Santana néven latin zenét játszanak. 1969-ben felléptek a Woodstocki Fesztiválon, majd a Columbia Kiadóhoz szerződtek.

1971 és 1975 között John McLaughlinnal és Alice Coltrane-nel, 1980-ban Herbie Hancockkal és Wayne Shorterrel készített dzsessz- és dzsesszrock-lemezeket.

1985-ben Pat Methenyvel lépett fel a Live Aid koncerten, 1989-ben John Lee Hookerrel készített lemezt („The Healer”). Turnézik Amerikában és Európában.

Nagylemezeiből: Caravanserai (Stanley Clarke-kal és Lenny White-tal), Welcome, Borboletta (Airto Moreirával és Flora Purimmal); Lotus, Festival, Zebop!, Beyond Appearances, Viva Santana, Supernatural, Shaman, szólóban: Carlos Santana & Buddy Miles! Live!, Love, Devotion, Surrender (John McLaughlinnal, Jan Hammerrel és Billy Cobhammel); Illuminations (Alice Coltrane-nel és Dave Hollanddel); The Swing of Delight (Herbie Hancockkal, Ron Carterrel, Tony Williamsszel és Wayne Shorterrel); Havanna Moon (Willie Nelsonnal, Booker T. Jonesszal és a The Fabulous Thunderbirdsszel).

Santana idén turnén vett részt az Earth, Wind & Fire zenekarral, amely alig egy hónapja kezdődött el, és a tervek szerint augusztusig tart. Július elején a a Pine Knob Music Theater színpadán tartott koncerten összeesett. Arról nincs hír, hogy mi okozta a zenész rosszullétét, de a Deadline cikke szerin Sanatana tavaly nem tervezett szívműtéten esett át, ami elég komoly volt ahhoz, hogy lemondja a tavaly decemberi fellépéseit a Las Vegas-i House of Bluesban. A zenészt egyelőre kórházban ápolják.