https://youtu.be/AJSSXPsl23c

Roald Amundsent elnyelte a semmi

Amundsen150 éve született Roald Amundsen norvég sarkkutató, a Déli-sark felfedezője. Ő hajózott először át az Északnyugati átjárón (1903–1906), majd 1910–12-es expedíciójával elsőként érte el a Déli-sarkot 1911. december 14-én.

A gyerekként állandóan betegeskedő Amundsen sokat álmodozott arról, hogy egyszer híres felfedező lesz. Nagy hatást gyakorolt rá a norvég sarkkutató, Fridtjof Nansen 1888–89-es grönlandi expedíciója, ekkor döntötte el, hogy a világ felfedezésének szenteli az életét.

Már legelső, 1897-es expedícióján bizonyította rátermettségét. A belga felfedező, Adrien de Gerlache első tisztje volt a Belgica nevű hajón, amely belefagyott a tengerbe az Antarktisz partján, így ők voltak az elsők, akik kényszerűségből átteleltek a déli sarkvidéken. Átvette a beteg kapitány helyett a parancsnokságot és folyamatosan tartotta a lelket a legénységben a hosszú és sötét antarktiszi tél alatt.

Az Északnyugati átjáró felkutatására 1903-ban szervezett expedíciót, hattagú legénységgel, egy 47 tonnás hajó élén. Útja 3 évig tartott Grönlandtól az Észak-Amerika
nyugati felén található Bering-szorosig. Végül sikerrel áthatolt a Kanada északi részén lévő szigetekkel teli tengerszorosokon, majd kijutott a Csendes-óceánra. Hazatérve hősnek kijáró fogadtatásban részesült.

Következő, egyben legnagyobb utazása a Déli-sarkot vette célba, 1910-ben. Eredetileg az Északi-sarkra szeretett volna menni, de mikor indulás előtt értesült arról, hogy az amerikai Peary már elérte az Északi-sarkot, megváltoztatta a tervét. Mivel egy másik felfedező, a brit Scott kapitány is ekkor készült a Déli-sark meghódítására, 1911-ben történelmi versenyfutás indult kettejük között. Míg Scott csapata főleg motoros szánokat, illetve pónikat használt, addig Amundsen és társai kutyaszánon közeledtek a cél felé.

Végül Amundsen érte el előbb a Déli-sarkot, 1911. december 14-én, bő egy hónappal megelőzve versenytársát. A verseny Scott és csapata számára sajnos tragikus véget ért: a visszaúton mindannyian életüket vesztették a hóviharban. Tragédiájuk némileg beárnyékolta Amundsen sikerét.

A későbbiekben Amundsen újra az Északi-sark kutatásával foglalkozott, ő volt az első, aki léghajóval átrepült felette. 1928-ban vesztette életét, amikor felfedezőtársa, az olasz Umberto
Nobile és csapata eltűnt egy expedíció során. Amundsen azonnal barátja segítségére sietett, de repülőgépével együtt neki is nyoma veszett.

Életéről film is készült (kritika róla „Jeges panoráma” címen ITT):

https://youtu.be/KGxPtcCsHdI

További hasonló témájú videók