Elhunyt Harasztÿ István mobilszobrász

Harasztÿ István mobilszobrász

Július 13-án, szerda reggel meghalt Harasztÿ István szobrász, a kinetikus művészet magyarországi meghonosítója. A Kossuth-, Munkácsy- és Prima Primissima díjas alkotó 88 éves volt.

Harasztÿ István, becenevén Édeske, 1934-ben született, 1953-ban végzett dísz-mű lakatosként, ekkortól kezdett festeni. Kezdetben tanárként kereste kenyerét, 1957-től 1965-ig műszaki ismereteket oktatott egy szakmunkásképző iskolában. 1970-ben készült Hathúszas gyors című alkotása már képviseli jellegzetesen rendszerkritikus, gúnyos humorú gondolkodását.

 Autodidakta művész. Több műve már életében klasszikussá vált. Fanyar humorú, sok esetben szatirikus mondanivalót hordozó alkotásai nagy feltűnést keltettek már az 1970-es években. Számos esetben éles kritikát fogalmazott meg a Kádár-rendszer működésével kapcsolatban. Ennélfogva művészete hosszú évekig nem kapott kellő teret.

A társadalomkritikai és szórakoztató „funkcióhoz” igazodó, de a klasszikus arányrendszert is figyelembe vevő mobiljainak, kinetikus szobrainak formai világa a Bauhaus technicista tárgykultuszának emlékeit éppúgy idézi, mint az 1900-as évek biomorf törekvéseit. A kinetikus szobrászat magyarországi meghonosítója – olvasható a művész honlapján.

Szürrealisztikus alkotásai a Szürenon művészcsoporthoz kötik, melynek minden kiállításán szerepelt műveivel.

 
 

Videók forrása: Haraszty István