https://youtu.be/LIwLmQEZh5Y

Gina Lollobrigida ünnepel

Gina Lollobrigida a Mr. Szeptember című filmben (1961)

95 éves lett Luigina Lollobrigida Golden Globe Díjas olasz színész, énekes, fotóművész. Művészneve Luigina keresztneve rövid alakja, közismert beceneve Lollo. 

Igazi művészlélek volt, a Képzőművészeti Akadémián festészetet és szobrászatot tanult. Szépségével sokakat megigézett, nem csoda, hogy fiatalon modellként kereste a kenyerét, majd a színészet is az életébe lépett, 1945-ben, 18 évesen a színpadon debütált, 1946-ban pedig már filmben szerepelt. 1947-ben a Miss Italia szépségverseny harmadik helyezettje lett. Howard Hughes producer és rendező figyelmét is felkeltette, ezután Amerikába utazott, hogy szerencsét próbáljon Hollywoodban, de végül visszatért Olaszországba.

Gina Lollobrigida az ’50-es és ’60-as évek egyik legnépszerűbb olasz filmcsillaga volt, olyan filmek tették legendává, mint a Salamon és Sába királynője; A párizsi Notre-Dame; a Kenyér, szerelem, fantázia; a Mr. Szeptember vagy a Jó estét, Mrs. Campbell.

1972-ben járt először Magyarországon, ekkor a Magyar Televízió szilveszteri műsorában is fellépett (fent).

A ’70-es években azért vonult vissza, hogy fotós riporterként érvényesüljön, olyan nagy embereket örökített meg, mint Salvador Dalí, Audrey Hepburn vagy Ella Fitzgerald. Még Fiedel Castróval is készített riportot. 

Az olasz díva 1927. július 4-én jött a világra, így idén lett 95 esztendős. Friss képeit elnézve akár éveket letagadhatna a korából, fantasztikusan néz ki.

Egy olaszországi veterántalálkozón kiderül, hogy három, egykor Itáliában harcoló amerikai katonát a háborús élményeken kívül valami más is összeköt: annak idején mindhárman ugyanannak a lánynak tették a szépet. Néhány hónappal később az olasz lány, Carla mindhármuknak megírta, hogy gyermeke született, így aztán mindegyik fizeti a gyerektartást. Eltelt húsz év, Carla lánya felnőtt, és ideje lenne végre kideríteni, hogy ki az igazi apa.

Rendező: Melvin Frank
Forgatókönyvíró: Melvin Frank Denis Norden Sheldon Keller
Zeneszerző: Riz Ortolani
Operatőr: Pogány Gábor

Szereplők:
Carla Campbell
Gina Lollobrigida

Shirley
Shelley Winters

Phil Newman
Phil Silvers

Justin Young
Peter Lawford

Walter Braddock
Telly Savalas

Vittorio
Philippe Leroy

Gia Campbell
Janet Margolin