Szem sziget: lebeg és forog és kör alakú

„El Ojo Misterioso del Delta” • Foto: Pancho Villa

A sziget közel 20 éve, 2003 óta ott forog már a Paraná-deltában. A csak Szem szigetként (El Ojo) emlegetett argentin földdarab kialakulásához egészen speciális áramlatok kellettek, amelyek folyamatos mozgásban tartják a kör alakú szigetet. Így a környező résznek ütközve újra és újra leválnak róla az iszapos részek, amiktől esetleg nyugalomra lelhetne.

Dél-Amerika második leghosszabb folyója, a 4880 kilométeren át csordogáló Paraná három országot, Brazíliát, Paraguayt és Argentínát is érinti. 4880 kilométer nem kevés, ez alatt bőven akad érdekesség egy folyó életében, a Paraná esetében pedig az egyik legizgalmasabbat a deltájánál találjuk, ez pedig nem más, mint egy 120 méter átmérőjű, szinte teljesen kör alakú, a tengelye körül szabadon forgó úszó sziget.

Az úgynevezett lebegő vagy úszó szigetek a föld több pontján is előfordulnak. Van ilyen például a finn tavakban, Szerbiában, a Duna-deltában, a Bolívia és Peru határán található Titicaca-tóban, Törökországban, Olaszországban, vagy épp az indiai Loktak-tóban is, de hosszan sorolhatnánk a helyszíneket. Az argentin szigetet viszont kiemeli a többi közül a formája és a folyamatos forgása.

Az ilyen lebegő szigetek alapját általában a vízbe került nagyobb tömegű növényi gyökerek jelentik, ezen kezd el nőni valami más, vízkedvelő növény. A vizes élőhelyek partvonalán megtalálható növények gyakran a parttól befelé is terjeszkednek, oda, ahol a mélyebb vízben a gyökerük már nem éri el a tó vagy folyó mélyét. Ebben az esetben a gyökértömegükben lévő oxigént használják felhajtóerőnek, a környező növényzetet pedig támasznak, így tudnak fennmaradni a vízen.

Műholdfelvételeken így néz ki.

(Forrás: Koroknai Gergely, Telex.hu)

Videók forrása: Timothy Whitehead