Csíkszeredai Régizene Fesztivál

A Csíkszeredai Régizene Fesztiválon 2022. július 9–17. között újra a régi korok muzsikája és hangulata tölti be városunk koncertereit. Az idei fesztivál témája a természet, melynek jegyében zajlanak a koncertek és számos kísérő rendezvény: túrák, borkóstoló, gyermekfoglalkozások, Reneszánsz gyermeknap. 

A fesztivál részeként már 14. éve szervezett Régizenei Nyári Egyetemen 2022. július 10–15. között 11. mesterkurzuson várjuk az érdeklődőket.

Az első fesztivált 1980-ban szervezték meg Csíkszeredában, így Románia legnagyobb múltra visszatekintő fesztiválja. Ebben az évben ünnepeljük fennállásának 40. évfordulóját.

Csíkszereda nem véletlenül karolta fel évtizedekkel ezelőtt a régizenét, hiszen a XVII. században olyan kultúrateremtő, meghatározó személyiség élt és tevékenykedett a városhoz tartozó csíksomlyói szerzetesrendben, mint Joannes Kájoni (1629/30–1687).

A régizenét a mindenkori szervezők letűnt korok – a középkor, a reneszánsz és a barokk kor – zenei alkotásaiként értelmezik, melyeket korabeli hangszereken vagy azok korhű másolatain, korabeli előadói stílusban adnak elő.

A fesztivált a diktatúra idején, 1986–89 között betiltották, a rendszerváltás után indulhatott újra a helyi és megyei önkormányzat közös szervezésével.

2005-től az esemény főszervezője a Hargita Megyei Kulturális Központ, fenntartó intézménye pedig Hargita Megye Tanácsa és Csíkszereda Polgármesteri Hivatala.

Az elmúlt években a fesztiválra számos európai országból érkeztek előadók, közöttük a régizenei szakma legkiemelkedőbb európai mesterei.

A fesztivál továbbképzési lehetőséget is biztosít a zenészek számára: programjában 2008-tól helyet kap a Régizenei Nyári Egyetem hangszeres mesterkurzusokkal és előadásokkal.

2008-tól a Régizene Fesztivál tagja az Európai Régizene Fesztiválok Hálózatának (REMA).

A fesztivál saját terméke a Barokk Fesztiválzenekar, amely az elmúlt években a szakma és a közönség számára is nívós előadásokkal jelentkezik.

A Csíkszeredai Régizene Fesztivál a legjobb európai fesztiválok EFFE-minősítését is megszerezte. 2020-tól tagja az Erdélyi Fesztiválszövetségnek.

 

 

 

További hasonló témájú videók