A Talpalatnyi földtől a Szent Péter esernyőjéig – Bán Frigyes filmjei

Bán Frigyes

Kassán született 120 esztendeje Bán Frigyes háromszoros Kossuth-díjas filmrendező, színész. A kassai hadapródiskola elvégzése után katonának készült, de 1922-től a Star és a Phönix filmgyárakban dolgozott. A némafilmgyártás megszűnésével színházi színész lett és csak 1934-től dolgozott újra a filmgyártásban, ahol felvételvezető, vágó, segédrendező, majd 1939-től önálló rendező.

Egy Mály Gerő-vígjátékkal (Mátyás rendet csinál) kezdte rendezői pályafutását. Nagy sikerei voltak a kosztümös Egy éjszaka Erdélyben, a Háry János filmváltozata, a drámai 5-ös számú őrház és a franciás, film noir-stílusú Az éjszaka lánya.

Ő rendezte a magyar-bolgár Tengerparti randevú című koprodukciót is. 1945 után az egyik legsikeresebb magyar filmrendező, legjelentősebb alkotása az 1948-as Talpalatnyi föld. Rendezett még Móricz-adaptációt (Úri muri), Karlovy Vary-ban díjat nyert életrajzi filmet (Semmelweis), romantikus történelmi filmet (Rákóczi hadnagya), de szocialista vígjátékot is (Felmegyek a miniszterhez).

1967-ben kezdte el forgatni a Bolondos vakáció című filmet, ezt azonban befejezni már nem tudta.

Legismertebb alkotásai: Talpalatnyi föld; Rákóczi hadnagya; Szent Péter esernyője; Háry János; Mátyás rendet csinál; 5-ös számú őrház; Valahol Oroszországban; Éjjeli zene; Tűzkeresztség; Csigalépcső.

Kiemelt kép: Bán Frigyes: Mezei próféta, 1947 – jelenet a filmből

További hasonló témájú videók