Mephisto

mephisto
Mephisto

A Mephisto 1981-ben bemutatott színes, magyar–német–osztrák nagyjátékfilm Szabó István rendezésében, Klaus Mann azonos című regénye alapján. A forgatás 1980 júliusa és novembere közt zajlott Budapesten, a film többi jeleneteinek egy részét Kelet- és Nyugat-Berlinben, Hamburgban és Párizsban vették fel.

1982-ben a magyar játékfilmek közül elsőként elnyerte a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscar-díjat. 2012-ben bekerült a Magyar Művészeti Akadémia tagjai által kiválasztott legjobb 53 magyar alkotás közé.

mephisto
Klaus Maria Brandauer

A történet az 1920-as években kezdődik. A hamburgi színház társulatának tehetséges színészében, Hendrik Höfgenben (Klaus Maria Brandauer) mérhetetlen karriervágy ég. A hamburgi kabaré jelentéktelen színészei segítették a kiugráshoz.

Magas politikai támogatóra lel, és karrierje meredeken ível felfelé. Baloldalisága és művészi féltékenysége miatt Höfgen nézeteltérésekbe kerül a színház ugyancsak tehetséges színészével, a nemzetiszocialista Miklasszal (Cserhalmi György).

Höfgen érvényesülése érdekében feleségül veszi a nagypolgári családból származó Barbara Brucknert. A Berlini Állami Színházban kap szerződést, ahol végre eljátszhatja álmai szerepét, Mephistót.

Ezzel megkezdődik feltartóztathatatlan karrierje, épp az idő tájt, amikor a nemzetiszocialista párt 1933-ban hatalomra kerül. Már nincs szüksége a régi emberekre, emelkedése során megtagadja a múltját, sorra elárulja társait, és fokozatosan behódol a náci hatalomnak. A karrierista színész Hermann Göring védenceként a Harmadik Birodalom kulturális képviselőjévé válik (Göringről formázták aztán Szabóék a szívélyesen kegyetlen Tábornagyot).

https://vimeo.com/236110675

További hasonló témájú videók