Istenke bicskája – Benedek Elek ismeretlen élete

Eddig sokak által kevésbé ismert oldaláról mutatja be Mátyássy Áron és Szögi László filmje a „nagy mesemondó”-t. Gyötrődő pályakezdő, publicista, szerelmes és politikus – képek, melyek elhalványultak a mesélőé mellett. Mindez újra megvilágításba kerül, többek között az erős szerelem, amit feleségével, Fischer Máriával egymás iránt éreztek. A Petőfi Irodalmi Múzeum YouTube-csatornájára sorozatban feltöltött film már a negyedik résznél jár.

Mint meseíró került be a köztudatba, de Benedek Elek élete és munkássága jóval sokszínűbb volt. Ennek bemutatására vállalkozik az Istenke bicskája, melyben több irodalomtörténész mellett az író dédunokája is megszólal. A játékfilm betétekkel tarkított alkotás a szerző életének utolsó pillanatit megelevenítve indul, hogy onnan térjen vissza a kezdetekig – olvashatjuk a filmről írt recenzióban a 21.hu oldalán.

Mátyássy Áron és Szögi László dokumentumfilmje (2020). Főszerepben Kőszegi Ákos és Básti Juli.

„A német és angol hires az ő gyermekirodalmáról. Ám azoknak, a kik ez irodalmat fordításból ismerik, csak sejtelmök lehet e többek által inkább divatból dicsért irodalom jóságáról. Annyi tény, hogy a magyar könyvpiacz el van árasztva idegen művekkel, vegyest jó és rosszakkal, de ezekkel szemben mink van nekünk? Van egynehány jó és egy egész sereg selejtes gyermek- és ifjusági könyvünk. Tényleg a magyar ifjusági irodalom szánalmasan szegény. Könyvkiadóink, kinek hazafiságában nem kételkedem, de a kikben, mint a tények bizonyítják, az üzletember földhöz veri a hazafit, édes keveset törődnek a gyermek- és az ifjusági irodalom istápolásával.”

Az Istenke bicskája részenként kerül fel a Petőfi Irodalmi Múzeum YouTube-csatornájára. Eddig ezt a négy részt tették elérhetővé. 

További hasonló témájú videók