Elhunyt Miroslav Zikmund, a híres autós világjáró

Miroslav Zikmund
Miroslav Zikmund

102 éves korában, tegnap elhunyt Miroslav Zikmund világhírű cseh utazó.

„Jó napot kívánok, a nevem Jiři Hanzelka, ő pedig a barátom, Miroslav Zikmund. Világ körüli útra indulunk, amihez szeretnénk kérni önöktől egy új Tatra 87-est” – toppant be két fiatalember a kopřivnicei gyár igazgatójához 1947-ben.

Miroslav Zikmund életének első nagy kalandja az volt, amikor szülővárosából, Pilzenből elvonatozott Kárpátaljára. Kereskedelmi végzettséget szerzett, aztán közbeszólt a háború. De a világ felfedezése iránti vágyuk barátjával, Hanzelkával együtt megmaradt. Miroslav öt világnyelvet beszélt akkorra, ezek mellé elkezdte tanulni az olaszt, a flamandot, a spanyolt, az arabot, egy szír dialektust.

A két cseh újságíró 19471950 között egy Tatra 87 típusú személykocsival beutazta Afrikát, Közép- és Dél-Amerikát. A kocsit a gyártól szerezték, meggyőzve a vezetőséget arról, hogy utazásuk a gyár, illetve a csehszlovák ipar számára rendkívül hasznos lesz. Az utazás során százával írtak és küldtek haza riportokat. Az utazásokat összefoglalták néhány könyvben is, ezrével készítettek fényképeket, és számos dokumentumfilmet.

A két újságíró útjaik során sok társadalmi és politikai személyiséggel találkozott. Felkerestek szinte ismeretlen vidékeket, olykor első külföldiként. 1959–1964 között egy Tatra 805-össel újabb utazást tettek, ezúttal a Közel-Kelet országaiban, Ázsiában és a Szovjetunióban.

1968-ban Zikmund kiállt a reformok mellett, ezért 1969-ben eltiltották a publikálástól és a közéleti szerepléstől, kizárták a Csehszlovák Írószövetségből, és munka nélkül maradt. J. Hanzelka ugyanígy járt. Csak 1989 után utazhatott újra, úti célja Japán, Ausztrália és Új Zéland volt. Járt még Szibériában, majd a Maldív-szigeteken, Srí Lankán és Amerikában is.

1993-ban megkapta Hanzelkával együtt az E. E. Kisch-díjat életművükért, majd számos kitüntetést.

A párosról egy égitestet is elneveztek: 10173 Hanzelkazikmund

További hasonló témájú videók