Carlo Collodi, Pinokkió valódi apja

Carlo Collodi

195 éve született Carlo Collodi olasz író, újságíró, publicista, a Pinokkió kalandjai című könyv szerzője.

Pinokkió Eugenio Mazzanti illusztrációján
1881-től a Giornale dei bambini című gyermekújság kezdte folytatásokban közölni Storia di un burattino címmel (Egy bábu története) című művét, amelynek főhőse Pinokkió, egy életre kelt fabábu. A bábu sok kalandon átmegy, elszökik „apjától”, Dzsepettótól, rablók kezére kerül, bebörtönzik, iskolába megy, szamárrá változik, felfalja egy cetcápa és még sorolhatnánk. De végül megérti, hogy miért kell dolgozni, tanulni, hogy kell szeretni.

A mű már az első részektől óriási siker volt, s hamar népszerűvé tette alkotóját, bár az egyház eleinte felemelte szavát a mese ellen, mondván, a lázadás szellemét közvetíti a gyanútlan ifjú olvasók felé.

1883-ban könyv alakban is megjelent Pinokkió kalandjai címmel, Enrico Mazzanti illusztrációival.

1892-ben angolra is lefordították, s a fabábu története megkezdte világhódító útját (magyarul először 1907-ben jelent meg, Tuskó Matyiként).

A fenti videóban látható az egész mese egy színházi vizsgaelőadás felvételén. Forrás: www.improstudio.hu; www.kelemeniskola.hu.

Emitt meg egy 2020-as filmfeldolgozás ajánlója: Carlo Collodi klasszikus meséjének új feldolgozásában, amely a 2020-as Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon debütált, Roberto Benigni alakítja Geppettót, az öreg fafaragót, akinek bábuja, Pinokkió varázslatos módon életre kel.

Aki jobban szereti az animációs filmeket, szintén megtalálja. Az alábbi rajzfilmet Enzo D’Alò rendezte:

További hasonló témájú videók