Percy Sledge örökzöldjei

Nagysikerű lemezének borítója

80 éve született Percy Sledge énekes. A hatvanas évek végének, hetvenes évek elejének volt sikeres soul/r&b-énekese. Legnagyobb slágere, a When A Man Loves A Woman nemcsak korának volt hatalmas slágere, hanem ez az egyik legnagyobb műfaji örökzöld is. Slegde-t 2005-ben iktatták a Rock And Roll Hírességek Csarnokába, a 2015-ben, 74 éves korában bekövetkezett halála előtti években is koncertezett.

A mezőgazdasági munkásként, majd a hatvanas évek elejétől kórházi kisegítőként dolgozó Sledge munka mellett, hétvégente lépegetett fel kisebb klubokban, amikor is egy korábbi ápoltján keresztül megismerkedett Quin Ivy producerrel, és beindult a karrierje. Emblematikus dalát azután írta, hogy 1965-ben – amikor éppen építőmunkásként dolgozott – egy napon belül elhagyta barátnője, és kirúgták állásából.

A listavezető világsláger után (amely az Atlantic lemezkiadó első aranylemezeként a cég 1967–68-as igazi soul-uralkodását is elindította) jöttek sorban a Sledge hatalmas soulhangjához kiválóan passzoló romantikus slágerek: Warm And Tender Love, It Tears Me Up, Take Time To Know Her stb.

A hetvenes évek közepéig jelentkezett rendszeresen kislemezekkel, albumokkal, de aztán már csak koncertezett, igaz azt sokfelé nagy sikerrel – kiemelten népszerű volt Dél-Afrikában.

(Visited 11 times, 11 visits today)
%d bloggers like this: