Manuel de Falla, a spanyol Bartók és Kodály

Manuel de Falla (1876–1946)

145 éve született Manuel de Falla spanyolországi roma zeneszerző és zongoraművész, a XX. századi spanyol zene korszakos mestere.

„Jelentősége a modern spanyol zene fejlődése szempontjából körülbelül hasonló, mint nálunk Bartóké és Kodályé együttesen. Legapróbb műveit is éveken át javítgatta, csiszolta, olykor még a bemutató után is változtatott rajtuk. Műveinek ez a lekerekített befejezettsége okozza, hogy viszonylag kevés műve ellenére a 20. század egyik legismertebb mestere” – írta róla Szőllősy András.

Fent: A háromszögletű kalap Manuel de Falla 1917–1919 között írt kétfelvonásos balettje, a szövegkönyvet Gregorio Martínez Sierra írta Pedro Antonio de Alarcón azonos című műve alapján, a művet Szergej Gyagilev megrendelésére készült, végleges változatát 1919. július 22-én mutatták be a Londoni Alhambra Színházban, a díszleteket és a kosztümöket a honfitárs Pablo Picasso tervezte. Gyagilev megkérte Fallát, hogy vezényelje le a premiert, de a zeneszerző úgy érezte, nincs elég tapasztalata hozzá, így az előadást Ernest Ansermet vezényelte.

1. Bevezetés: Come primo 00:00
2. Délután: Allegretto mosso 00:19
3. A molnár feleségének tánca: Allegro ma non troppo 02:09
4. A Corregidor: Moderato 04:46
5. A molnár felesége: Poco piú mosso 05:04
6. A szőlő: Vivo 05:43
Japán Közszolgálati Rádió és Televízió Szimfonikus Zenekara

Manuel de Falla: Spanyol tánc
Auer Fesztivál 2016: Alföldi Nelli szólója a veszprémi Gárdonyi Zoltán Ifjúsági Kamarazenekar koncertjén a Megyeháza Szent István termében.

Manuel de Falla: Tűztánc
Előadja: Gödöllői Szimfonikus Zenekar és a Talamba Ütőegyüttes, vezényel: Horváth Gábor
A felvételt a StreamART TV készítette

A Tűztánc a Martinez Sierra szövegkönyvére írott, A bűvös szerelem című táncjáték része. De Falla zenéjéből sugárzik a spanyol temperamentum, az ibériai (főként andalúz) hangulat, mégsem használta fel a spanyol népzene elemeit. Valamennyi kompozíciója saját leleményű dallam. Aki még nem ismeri ezeket a műveket, annak lesz egy újabb kedvenc zeneszerzője.

Kiemelt kép forrása: Atlanta Symphony Orchestra