Reggeltől csak élelmiszerüzletbe, kutyát sétáltatni, orvoshoz… Lockdown!

csak élelmiszerüzletbe, kutyát sétáltatni, orvoshoz..Reggeltől csak élelmiszerüzletbe, kutyát sétáltatni, orvoshoz… Lockdown! A kormány bejelentette:

Az egész ország területén kijárási korlátozás lép életbe november 25-től december 9-ig.

Lakóhelyüket a Covid-pass, vagy negatív teszt felmutatásának kötelezettsége nélkül az alábbiak miatt hagyhatják el a polgárok:

  • a kormány elfogadta a kijárási tilalom elrendelését lehetővé tevő veszélyhelyzetet;
  • kéthetes lezárás 2021. november 25-től kezdődően;
  • munkába járás hétfőtől csak OTP rezsimben. A teszt lehet önteszt is …
  • a kijárási tilalom alól számos mentesség lesz érvényben, például a vásárlás, a munka és a természetjárás tekintetében;
  • az iskolákat nem zárják be mindenhol, ez a regionális egészségügyi tisztviselők belátására lesz bízva;
  • az alapvető szolgáltatások nyitva maradhatnak – ezek közé tartoznak például az élelmiszerboltok, gyógyszertárak, cipőboltok és kertészeti boltok.

Az iskolákat nem zárják be mindenhol, ez a regionális egészségügyi tisztviselők belátására lesz bízva, a tesztelés és az arcmaszk viselése kötelező lesz.

Szlovákiában csütörtöktől (november 25.) veszélyhelyzet lesz érvényben, 90 napig. A kormány a szerdai ülésén elfogadta a kijárási tilalmat is. Mindezt Eduard Heger (OĽANO) kormányfő jelentette be.

A kijárási tilalom naponta 1:00 és 5:00 között nem lesz érvényben. Vladimír Lengvarský (OĽANO-jelölt) egészségügy-miniszter elmondása szerint a kormány több kivételt is elfogadott. Létfontosságú árucikkek – élelmiszer, gyógyszerek, tisztálkodószerek, cipő, állateledel, üzemanyag, újság – beszerzése végett el lehet majd hagyni a lakhelyünket, de ezeket a legközelebbi üzletben kell megvásárolni. Továbbra is igénybe vehetők lesznek a legfontosabb szolgáltatások (ételkiadás az éttermekben, bank, biztosító, autószerelő, mosodák, e-shopok csomagkiadó pontjai, kulcsmásoló, optika, mobil szerviz, fürdők egészségügyi problémák esetén). A kormány határozottan javasolja az otthoni munkavégzést, a munkahelyünkre vezető úton és vissza a hatóságok elkérhetik a munkáltató által kiállított igazolást.

A tilalom nem vonatkozik a védőoltás felvétele, illetve az iskolalátogatás céljából történő kijárásra sem. A gyerekek kísérővel is mehetnek iskolába. A természetjárás csak a járáson belül lesz megengedett. Engedélyezett lesz a kutya- és macskasétáltatás is, ez esetben a lakhelyünktől legfeljebb 500 méterre távolodhatunk el. A kijárási tilalom nem vonatkozik az orvoslátogatásra, a temetésekre, az esküvőkre és a keresztelőkre sem. Közeli hozzátartozó gondozása céljából is elhagyhatjuk az otthonunkat.

A kormányfő a társadalmi összefogás fontosságát hangsúlyozta, értve ezen az oltottak és oltatlanok, valamint a koalíció és az ellenzék összefogását is.

Szlovákiában ennyire rossz még nem volt a helyzet az egész koronavírus-világjárvány alatt. Ezt Ján Mikas tiszti főorvos jelentette ki a szerdai sajtótájékoztatóján. A tiszti főorvos szerint visszatértek a második hullámhoz hasonló körülmények. Úgy véli, a mobilitás korlátozása rövid távú megoldás, hosszú távon csak a vakcina harmadik dózisának beadása és az oltatlanok beoltása segít. Hangsúlyozta, hogy sürgősen el kell laposítani a járványgörbét, és csökkenteni kell a kórházba kerülő betegek számát. (TASR)

Tavaly ilyenkor: Négy órája várnak a Válságstáb sajtótájékoztatójára az újságírók a kormánypalotában.  

További hasonló témájú videók