Gombaszög 2021 – COVID járvány-szimuláció egy nagyváros modelljén keresztül

COVID járvány-szimuláció egy nagyváros PhD. Juhász JánosTudomány a döntések mögött: COVID járvány-szimuláció egy nagyváros modelljén keresztül. A Gombaszögi Nyári Tábor programjában kapott helyet ez a COVID járvány-szimuláció előadás is.

Korlátozó intézkedések mátrixában élünk már több mint egy éve. De mi alapján dönt a politika? Szerencsés esetben a döntéshozókat tudományos testületek támogatják. Előadásunkon egy döntéssegítő járványmodellt mutatunk be, amelyet Magyarországon más eszközök mellett felhasználtak a lehetséges forgatókönyvek elemzésénél.
Előadja PhD. Juhász János, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem kutatója, moderál: PhD. Stubendek Attila.


A magyar ágens-alapú modell háttere

A modell kidolgozását és analízisét a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) Információs Technológiai és Bionikai Karának oktatói (Csercsik Dávid, Cserey György, Csikász-Nagy Attila, Iván Kristóf, Juhász János, Pongor Sándor, Reguly István, Tornai Kálmán, Szederkényi Gábor), doktoranduszai és hallgatói (Bagdi Richárd, Bujtár Zsófia, Horváth Gergely, Keömley-Horváth Bence, Kós Tamás) végezték. A cikk megírásában Serf András kollégájuk volt még segítségükre. A valós adatok integrációjához segítséget kaptak a Lechner Tudásközpont (Juhász Géza Péter, Nagy András) és a GeoX Kft. (Prajczer Tamás) munkatársaitól, valamint Szeged város alpolgármesterétől, Nagy Sándortól. A Szegedi Tudományegyetem részéről a modell kialakításában közreműködött Vizi Zsolt és Röst Gergely, a Járványmatematikai Modellező és Epidemiológiai Elemző Csoport vezetője. Az interdiszciplináris csoport az ITM koordinálásával jött létre, különböző tudományterületeken dolgozó szakértők együttműködésével az ország számos egyeteméről és kutatóintézetéből. Ennek keretében indult el az ágens alapú COVID-19 modell fejlesztése is.

A modell valószínűségi alapon működik, hiszen az ágensek a beállításoknak megfelelően véletlenszerűen látogatnak meg helyszíneket és futnak össze más, esetleg fertőző ágensekkel. Így minden számítás eredménye más és más, ezért többszöri lefuttatás alapján látható csak, hogy az eredmények következetesen ismétlődnek-e (öt szimuláció kis különbségeiből adódó szórás a fenti ábrán halvány háttérrel van jelezve). Mindebből már most is pontosan látszik, hogy ha a virtuális térképeken következetesen ugyanott alakulnak ki fertőzési gócok, akkor milyen intézkedéseket kellene hozni, esetünkben pedig hogyan kell javítani a modellen. 

COVID járvány-szimuláció