Aktuális-e ma Németh László?

Kaiser László

Kaiser László, a Hungarovox Kiadó vezetője, író, költő, dramaturg, 2020.01.30-án Németh Lászlóról tartott nagy sikerű előadást a Rátkay Klubban „Aktuális-e ma Németh László?” címmel.

„Az életemben, hála isten, sok minden van, amire szívesen emlékszem:

a gyermekkori vakációk, a mezőszilasi, középbogárdi rokonok, a Toldy főreál s ottani barátaim, az orvoskaron eltöltött évek, mátkaságunk s fiatal házaskorunk máig sugárzó fénye, a foglalkozás lányaimmal, a Medve utcai polgáristák, hódmezővásárhelyi tanárkodásom. Különféle munkáimban, életrajzi töredékeimben azonban mindezt rég földolgoztam már, s írói életemről, vándorlásomról az írók világában pedig csak kétféleképp lehetne beszélnem. Vagy egy vége-nincs krimitörténetbe kezdve, amely hajmeresztőbb, kuszább s hozzá valószínűtlenebb lenne a Belfeghornál, vagy egyetlen mondatban elintézve: Végül is jól jártam, jelentéktelen ember létemre egy nagy ügyre akasztottam magam, s ez megemelt, szakadatlan tanulássá tettem az életem, minden napomnak adott célt, felső világítást, s ha követtem is el hibát benne, a lelkiismeretemet nem kellett közben túlságosan megterhelnem.” (Németh László: Életemről, munkáimról)

120 éve született Németh László Kossuth-díjas magyar író, esszéista, drámaíró, műfordító, 1998-tól a Digitális Irodalmi Akadémia posztumusz tagja.

Munkái miatt keveset utazott, egy-egy barátja levelei révén követte nyomon a határon túli magyarok életét. 1966 júliusában Csehszlovákiában Ágnes lánya kíséretében Rákos Péterrel és Fábry Zoltánnal találkozott. 1970-ben Romániában Veress Dánielt és Sütő Andrást kereste föl Illés Jenő és Lakatos István társaságában. A Vajdaságban Herceg Jánossal és Hornyik Miklóssal volt bensőséges kapcsolata, 1970. november 25-én a jugoszláv magyar rádió vendégeként részt vesz A minőség forradalmára című műsor felvételén.

 

MŰVEIT és részletes életrajzát megtalálják ITT is.

Németh László: GALILEI című drámáját 16 órától láthatják. A négyfelvonásos drámát bemutatja az Evangélium Színház.

További hasonló témájú videók