A Tompa Mihály Országos pillanatai

A szlovákiai magyarság kultúrájának szerves része a felmenő szervezettségű országos műkedvelő vers- és prózamondó mozgalom, a Tompa Mihály Országos Verseny. A verseny az évtizedek során versénekléssel bővült, valamint a lírai színpadok műfaját is visszavonzotta a maga keretébe.

Szervezője a Csemadok, kivitelezői leginkább az iskolák, hiszen azok növendékeikből kerülnek ki a versenyzők.

A Csemadok Országos Tanácsa megbízásából a Csemadok Rimaszombati Területi Választmánya rendezi az országos döntőt, társszervezőivel: a Csemadok területi választmányaival, a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézettel, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségével, a Szlovákiai Magyar Szülők Szövetségével és a Rimaszombati Gömör-Kishonti Népművelési Központtal közösen.

És természetesen a rengeteg pártolóval, szülővel, felkészítővel, kísérővel együtt.

Mivel a világméretű járvány miatt sem tavaly, sem idén nem tudják megtartani, a szervezők kérésére felidézzük a verseny döntőjének pillanatait, amelyeket stábunk és munkatársaink segítségével rögzítettünk az elmúlt közel egy évtized során.

A válogatás esetleges ugyan, de jó szívvel adjuk újra közzé. Ezúttal legelső felvételeink egyike következik, amelynek érdekessége, hogy az egyik előválogatón készült, és látható rajta Zaťko Ervin, aki azóta a hazai zenei élet bemutatását szolgáló aTempo portál élén próbálja gazdagítani kultúránkat.

Szevám zenekarLosoncon a XXI. Tompa Mihály Országos Vers- és Prózamondók, Énekelt Versek, Lírai Színpadok Versenyének elődöntőjén a VI. kategóriában, a megzenésített versek kategóriájában öt együttest juttatott tovább a zsűri. Aranysávos minősítést kapott a 2010-ben alakult csábi SZEVÁM együttes:

Tóth Árpád – zeneszerzés, hangszerelés, hárfa, ének
Híves Mária – ének
Zaťko Veronika – ének
Zatyko Szilvia – ének
Zaťko Ervin – hangszerelés, basszusgitár, ütős hangszerek, ének

Homoly Erzsó felvétele, 2012.

(Visited 64 times, 1 visits today)

További hasonló témájú videók

%d bloggers like this: