Hogyan működik a SpaceX Starship prototípusok üzemanyagellátása?

Az űrhajók hajtóműveinek üzemanyagellátása az egyik legfontosabb dolog, amit a tervezőknek meg kell oldaniuk. 

üzemanyagellátása2
A Starship üzemanyagellátása

Üzemanyagok:

Piros – Folyékony metán

Kék – Folyékony oxigén

Ezt a számítógépes 3D animált videót azért készítették, hogy az érdeklődők megérthessék, hogyan is működik a SpaceX Starship prototípusának belső üzemanyagellátása. A videóban az aktuális konstrukciójú Starship felépítését ábrázolja az alkotó.

A kisebb, elkülönített üzemanyagtartályok szolgálnak arra, hogy függőleges ereszkedéskor legyen a járműnek elég üzemanyaga a leszálláshoz. A legutóbbi SN8-as teszten a Raptor-ok nem kaptak elég metánt, így a Starship túl nagy sebességgel ért földet, aminek a következménye egy kapitális méretű robbanás lett (bár az is lehet, hogy a hajó oldalára erősített robbanóanyaggal még a földet érés előtt szétrobbantották a hajót, mivel a leszállópályán nem voltak nagy sérülések):

Felépítése

A rakéta kétlépcsős, újrafelhasználható, ebben a Falcon rakétákkal szerzett tapasztalat segíti a céget. A rendszer egésze 118 méter magas és 9 méter átmérőjű. A szerkezete és üzemanyagtartályai rozsdamentes acélötvözetből készülnek. A rakéta által használt Raptor hajtóművek folyékony oxigénnel és folyékony metánnal működnek, egyenként 2 MN tolóerőt hoznak létre.

Első fokozat: Super Heavy

Az első fokozat, a Super Heavy, a SpaceX következő generációs, 68 méter magas hordozórakétája. A tervezett tömege üzemanyaggal együtt 3680 tonna, amit 37 darab Raptor hajtómű fog elemelni a földről, 72 MN tolóerőt generálva – rakéta hajtóműveinek száma (24-37 darab) ugyanakkor repülések után könnyen változtatható lesz. Úgy tervezik, hogy a hordozórakéta a kilövés után visszatér a kilövőállás mellett kiépített leszállóhelyre, majd egy daru segítségével újra a kilövőállásra kerül. A landolást leszállólábak segítik.

Második fokozat, az űrhajó: Starship

A Starship a rakétarendszer második fokozata, amely 50 méter magas, és körülbelül 1500 tonnát nyom. Hat Raptor hajtóművel lesz felszerelve, amelyek közül három vákuum-optimalizált. Az űrhajó nagy, hosszú időtartamú missziókra tervezett űreszközként szolgál, amely képes rakományt és utasokat szállítani Föld körüli pályára, valamint más bolygókra. Emellett földi utazásra is használható. A számítások szerint a rakéta a Föld két legtávolabbi pontja közötti utat mintegy másfél óra alatt tenné meg. (wiki)

 

 Boca Chica
Legfrissebb grafikai státusz Boca Chica-ban

További hasonló témájú videók