https://youtu.be/rc1g0N0yKSI

Január 19-ig látható a „Hallo, Herr Diktator“

Helló, Diktátor úr címmel az ARTE tévécsatorna Orbán Viktorról és a diktatúrába hajló Magyarországról rajzol aprólékos, sok részletre kiterjedő kórképet, dokumentum értékű, miközben alapos, kimerítő elemzést is ad. A másfél órás összeállításban sok politikai szereplőt megszólaltat Michael Wech oknyomozó, tényfeltáró filmjében, amit Leopold Hoesch rendezett. 

A filmben megszólal és véleményt mond az orbáni politikáról többek között Martin Schulz, az Európai Parlament volt elnöke, kancellárjelölt, jelenleg a Bundestag képviselője; Paul Lendvai Ausztriában élő magyar újságíró, politikai elemző; Arató András, a Klubrádió igazgatósági elnöke; Magyar Bálint volt oktatási miniszter; Manfred Weber, az Európai Néppárt parlamenti vezetője; Jean Asselborn, Luxemburg kormányfő-helyettese; Karácsony Gergely főpolgármester; Scott Griffen, a bécsi Nemzetközi Sajtó Intézettől; Iványi Gábor lelkész; Michael Ignatieff, a CEU elnöke; Hadházy Ákos független képviselő; Ulrich Ladurner, a Die Zeit tudósítója; Katarina Barley, az Európai Bizottság egyik alelnöke; Viviane Reding volt uniós biztos.

Reding például azt mondta, hogy Orbán antidemokratikus és a jogállamot sértő intézkedéseit elképedve követte az Unió, senki nem volt felkészülve a kormányfő húzásaira. Orbán politikai karrierjének kezdetéig visszamegy a film, számos fotóval és bejátszással dokumentálva, hogy a liberális eszmék felől indult, és jutott el addig a pontig, amikor – s ezt a hírhedt jelenetet is beleszőtte filmjébe Wech – Jean Claude Juncker „Helló, Diktátor”-ral üdvözölte az egykori uniós csúcson. A másik oldalon egyetlen megszólaló van, Kovács Zoltán államtitkár, szóvivő, aki a CEU elüldözését természetesen meg tudta magyarázni – méghozzá a maguk által meghozott törvényekre hivatkozva.

A filmben az uniós vezetők szerint a zsarolás az utolsó csepp volt a pohárban, hogy meghozzák a döntést arról: az uniós pénzek elosztását végre összekötik a jogállami követelményekkel. A film optimistán zárul, a történtek nem gyengítik, sokkal inkább megerősítik az Uniót, mert most tudatosodik csak igazán, mit jelent az uniós állampolgárok számára a demokrácia.

A film január 19-ig szabadon megnézhető a YouTube-on.

A film alaptémája a jogállamisági szempontoknak a 2021-es évtől való megerősödése az EU-s kifizetésekben, és hogy rámutasson arra, hogyan jut az európai adófizetők pénze Orbán Viktor és környezetének birtokába.  A film kimondja azt is, hogy a decemberi vétófenyegetés után hozott döntés Orbánnak ad egy kis időt –- ugyanakkor ezzel Magyarország el is szigetelődik Európában.

 

További hasonló témájú videók