1896 óta először vannak Magyarországon az eredeti kamera-negatívok

Már az is kisebb csoda, hogy megvannak az első Magyarországon készített filmfelvételek. Az 1896-os eredeti kópiákat a világ legelső filmjeit megalkotó Lumière testvérek cége forgatta le. A szalagokat Nemzeti Filmintézetben digitalizálták.

A filmkészítés hajnalán használt nitrocelluloid rendkívül gyúlékony, a korszak magyar anyagának mindössze 7 százaléka maradt fenn. A kétéves előkészítés után és a lyoni Lumière-intézet jóváhagyásával megvalósuló projekt az intézet igazgatója szerint történelmi jelentőségű.

„Tulajdonképpen 125 év elteltével, 1896 óta először vannak Magyarországon ezek az eredeti kamera-negatívok, amelyek abba a kamerába voltak befűzve, amelyekkel a Lumière-testvérek operatőrei budapesti utcajeleneteket és budapesti felvételeket készítettek” – nyilatkozta Ráduly György az Euronewsnak.

A filmtekercsek digitalizálásához egy több százmillió forintos berendezést használtak, a végeredményből pedig kiderült, hogy a felvétel gyakorlatilag 4K-minőségű. A jelenetek eddig csak egy sokkal rosszabb kópián álltak rendelkezésre, amit a hatvanas években találtak meg egy a századelőn dolgozó vándormozis hagyatékában.

„Ezt úgy kell elképzelni, hogy a film tulajdonképpen egy vásári mutatvány volt. Rendőri hatóság adta ki a működési engedélyt, tulajdonképpen mutatványosi engedélynek hívták ezeket az engedélyeket. És hát a különböző vásártereken felállított sátrakban vetítették ezeket a filmeket, mellette mondjuk céllövölde volt” – mesélte Kurutz Márton, a Nemzeti Filmintézet-Filmarchívum kutatási és gyűjteményi menedzsere.

A filmszalagokat hamarosan visszaszállítják Franciaországba, a felújított változatot azonban a nagyközönség is láthatja, méghozzá a Ludwig Múzeumban.

A magyar film történetét bemutató kiállítás július 28-án kezdődik.

(Szöveg: Euronews)

Fent:
Budapest: a Lánchíd 1896-ban. A felvételt a Lumiére-cég munkatársai készítették 1896 májusában, a híd budai hídfőjénél. Forrás: HungarianArchiveFilm

A hatvanas évek legelején került elő váratlanul az a 15 ősfilmtekercs, amely, noha franciák készítették őket, mindenképpen a magyar filmtörténet kezdeteit jelenti. Egy vándormozis hagyatékában maradt fenn az 1896-ban készült valamennyi film, amelynek restaurálására a filmarchívum akkori kutatói és a magyar némafilmtörténettel elsőként foglalkozó történész, Magyar Bálint vállalkozott. Ebből a sorozatból való a linken elérhető két, Magyarországon készült első ismert képsor is.

 

További hasonló témájú videók