Az ő betűi alapján készülhetett a Coca-Cola felirat

Madarász
Luis Madarász

110 éve halt meg Louis Madarasz magyar származású amerikai kalligráfus, szépíró, betűtervező. Saját állítása szerint állítólag az ő betűi alapján készült a Coca-Cola első, 1886-os logója.

Madarász Lajost minden idők legtehetségesebb díszítő szépírójának tartják.

Nagyapja, Kisfaludi Madarász László, magyar politikus, a reformellenzék tagja, majd az 1848–49-es forradalom és szabadságharc alatt Kossuth rendőrminisztere volt, ő kezdeményezte a Habsburg ház trónfosztását. A Szabadságharc leverése után a család Amerikába költözött, Madarász Lajos Texasban született. Szülei jó kapcsolatot tartottak fenn az emigrációban élő Kossuth Lajossal, az amerikai kormány és nép tisztelettel tekintett rájuk. Tizenéves korában ismerkedett mag a szépen írt betűkkel és szorgalmas gyakorlással 20 éves kora előtt mesterfokú szépíró lett. Sikeres üzletet működtetett, különleges betűivel írt kártyákat, feliratokat készített, amiket postán rendeltek tőle.

Specialitása volt fekete papírra fehér tintával írni.

Louis Madarasz tinédzserkorában kezdett érdeklődni a kalligráfia iránt, és már egészen fiatalon lenyűgöző képességekre tett szert a díszes, ornamentikus elemekkel díszített írásban. Amellett, hogy gyönyörűen dolgozott, még gyors is volt – a szakma ismerői szerint sem előtte, sem utána nem volt olyan kalligráfus, aki ennyire kidolgozott írást ilyen sebességgel tudott volna papírra vetni.

Első munkái üdvözlőlapok voltak, ezekre figyelt fel a kor egyik jó nevű kalligráfusa, G. A. Gaskell, aki saját reklámügynökségének keretein belül komoly pénzt is keresett munkájával. Miután Madaraszt felvette, hamarosan az ő jellegzetes aláírása is megjelent a cég alkotásain, a fiatal kalligráfus pedig sokat tanult az új munkahelyen.

Gyorsan és pontosan dolgozott, sokan megismerték. Számos különböző iskolában tanította művészetét, a Madarász stílusú írást. Színészként Shakespeare darabokban lépett fel. 1889 március 26-án feleségül vette a New York-i Clara Kalisht, gyermekük nem született. Sokat utazott és különböző városokban élt.

Az életerős férfi Nevadában tüdőgyulladást kapott, és ugyan még 3 évet élt, de már teljesen nem gyógyult fel. 50 éves korában halt meg 1910. december 23-án. Halála napján még gyönyörű karácsonyi üdvözlőlapot írt.

További hasonló témájú videók