Makk Károly rendező

95 éve született Makk Károly, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Balázs Béla-díjas magyar filmrendező, forgatókönyvíró, színész, érdemes és kiváló művész, a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia elnöke.

Makk Károly 1925. december 22-én született, gyermekkorától fogva imádott moziba járni. Édesapja édesapja az 1920-s években némafilmes mozitermet nyitott egy raktárépületben Berettyóújfalun, amit 1927-ben felváltotta a szülők által tervezett és építtetett Apolló Mozi. A mozit azóta Makk Károly apja után Makk Kálmánról nevezték el. 

Makk Károly a debreceni Piarista Gimnáziumban érettségizett 1944-ben és már akkor tudta, hogy filmrendező akar lenni. Bekerült a Hunnia Filmgyárba gyakornokként, ugyanabban az évben beiratkozott a Pázmány Péter Tudományegyetemre művészettörténet-esztétika-magyar irodalom szakra. 1946-ban felvételizett a Színház- és Filmművészeti Főiskola rendezői szakára. 

Első filmje, az 1954-es Liliomfi óriási siker volt Cannes-ban. A Darvas Iván és Törőcsik Mari főszereplésével készült Szerelem című filmje 1971-ben megnyerte a zsűri nagydíját a Cannes-i fesztiválon. Az 1972-es Macskajátékot Oscar-díjra jelölték ‘Legjobb idegennyelvű film’ kategóriában. 

Jancsó Miklóssal, Fábri Zoltánnal, Bacsó Péterrel egy lapon említhető rendezőlegendaként tartották számon. (MTA)

_____________________

MAGYAR NEMZETI DIGITÁLIS ARCHÍVUM ÉS FILMINTÉZET • Makk Károly 90 éves • Makk Károly: Egy erkölcsös éjszaka (1977) – Hunyady Sándor novellája nyomán A beszélgetés résztvevői: Makk Károly forgatókönyvíró-rendező, Gelencsér Gábor filmesztéta és Fazekas Eszter filmtörténész, kiadványszerkesztő

 

 

További hasonló témájú videók