Karikó Katalin Nobel-díjas lett

Karikó Katalin és Drew Weissman
Karikó Katalin és Drew Weissman

A világot megbénító koronavírus-járvány elleni egyik leghatékonyabb védekezési módszer, a más betegségek ellen is bevethető mRNS-alapú vakcina feltalálói, Karikó Katalin magyar biokémikus és Drew Weissman amerikai mikrobiológus érdemelték ki idén a fiziológiai és orvostudományi Nobel-díjat – jelentette be hétfőn délelőtt a Svéd Királyi Tudományos Akadémia. Először svéd, majd angol nyelven hirdette ki Thomas Perlmann, a Nobel-bizottság titkára, hogy ők érdemelték ki idén a fiziológiai és orvostudományi Nobel-díjat. A bejelentés pillanatát, valamint azt követően az indoklást a fenti videón nézheti meg. (A sajtóhír PDF)

Karikó egy interjúban elmondta, hogy valójában sohasem akart vakcinát fejleszteni, az mRNS-t mindig is terápiás célokra (tehát nem megelőzésképpen, hanem a már kialakult betegség kezelésére) szánta. Csakhogy nem ment egyszerűen a fejlesztés, mert a bejuttatott mRNS gyakran gyulladási faktorok, citokin molekulák termelődését váltotta ki. Ma már tudjuk, hogy rengeteg betegség hátterében a kóros gyulladásos folyamatok állnak, így az a gyógyszer nem jó, ami gyulladást vált ki a szervezetben. Évek munkájával Karikónak és kollégáinak sikerült addig módosítaniuk az mRNS-t, hogy kiküszöbölték a gyulladásos reakciót. Ekkor nyílt meg az út az mRNS széles körű orvosi alkalmazása és az oltóanyagok felé. 

Amikor kitört a járvány, Karikó éppen rákellenes terápiát fejlesztett az mRNS segítségével a BioNTechnél, de az elv hasonló volt: a bejuttatott mRNS tumorellenes immunmolekulákat termel, amelyek segítenek az immunrendszernek felvenni a harcot az áttétes daganatokkal szemben. Közben a Pennsylvaniai Egyetemen már számos fertőzés (influenza, zika, HIV, herpesz) ellen folyt az mRNS-vakcinafejlesztés, bátorító eredményekkel. 

A mainzi székhelyű BioNTech is gratulált Karikó Katalinnak és Drew Weissmannak. A cég közleménye szerint kettejük munkája úttörőnek bizonyult, és fontos fejlesztéssel járultak hozzá a BioNTech/Pfizer mRNS-alapú Covid-19-oltóanyagának kifejlesztéséhez. „Nagy becsben tartjuk Katit és Drewt szenvedélyükért, állhatatosságukért és elkötelezettségükért” – olvasható a vállalat méltatásában.

További hasonló témájú videók