Játékkal a koronavírus ellen

Az EVE Online nevű online rendszer játékosai is besegíthetnek a tudósoknak, hogy azok gyorsabban találjanak megoldást a koronavírus-járvány okozta egészségügyi problémákra. A játékosoknak ehhez a szoftver felületén megjelenő ábrákat kell elemezniük, illetve megfelelően kategorizálniuk. Az ábrák áttekintése azért fontos, mert a kutatók ugyan rengeteg adat elemeznek munkájuk során, de mindenre azért nekik sincs idejük.

A kutatócsapatok ezért a laikusok által is vizsgálható mintákat tettek közzé, melyek tanulmányozásához nem szükséges biológusi vagy vegyészi végzettség. A program révén különféle sejtpopulációkat kell megjelölni. A kutatók ez alapján választ kaphatnak arra vonatkozóan, hogy a koronavírus milyen hatással van az immunrendszerre, miként befolyásolja azt egy fertőzött esetében.

Az űrhajós tematikájú EVE Online játékosai egyébként kimondottan élvezik a munkát, legalábbis ez szűrhető le a BBC által is ismertetett adatokbók: eddig több mint 171 ezren vettek részt a programban, összesen több mint 36 évnyi elemzőmunkát levéve a tudósok válláról.

A kirívó érdeklődéshez nagyban hozzájárulhat, hogy az EVE Online nem először csatlakozik a tudományos projektekhez: korábban azonosítatlan exobolygókat is vizsgáltak vele, illetve az emberi fehérjék feltérképezéséhez is felhasználták már a szoftvert.

Az EVE Online a CCP Games 2003-ban megjelent, és azóta is folyamatos fejlesztés alatt álló videójátéka. A játék egy űrben játszódó sci-fi MMORPG (massively multiplayer online role-playing game), azaz csak interneten keresztül játszható szerepjáték, melyet az EVE Online esetében egyszerre akár több tízezren is játszhatnak egyetlen online világban.

(Visited 17 times, 16 visits today)

További hasonló témájú videók

%d bloggers like this: