Játékkal a koronavírus ellen

Az EVE Online nevű online rendszer játékosai is besegíthetnek a tudósoknak, hogy azok gyorsabban találjanak megoldást a koronavírus-járvány okozta egészségügyi problémákra. A játékosoknak ehhez a szoftver felületén megjelenő ábrákat kell elemezniük, illetve megfelelően kategorizálniuk. Az ábrák áttekintése azért fontos, mert a kutatók ugyan rengeteg adat elemeznek munkájuk során, de mindenre azért nekik sincs idejük.

A kutatócsapatok ezért a laikusok által is vizsgálható mintákat tettek közzé, melyek tanulmányozásához nem szükséges biológusi vagy vegyészi végzettség. A program révén különféle sejtpopulációkat kell megjelölni. A kutatók ez alapján választ kaphatnak arra vonatkozóan, hogy a koronavírus milyen hatással van az immunrendszerre, miként befolyásolja azt egy fertőzött esetében.

Az űrhajós tematikájú EVE Online játékosai egyébként kimondottan élvezik a munkát, legalábbis ez szűrhető le a BBC által is ismertetett adatokbók: eddig több mint 171 ezren vettek részt a programban, összesen több mint 36 évnyi elemzőmunkát levéve a tudósok válláról.

A kirívó érdeklődéshez nagyban hozzájárulhat, hogy az EVE Online nem először csatlakozik a tudományos projektekhez: korábban azonosítatlan exobolygókat is vizsgáltak vele, illetve az emberi fehérjék feltérképezéséhez is felhasználták már a szoftvert.

Az EVE Online a CCP Games 2003-ban megjelent, és azóta is folyamatos fejlesztés alatt álló videójátéka. A játék egy űrben játszódó sci-fi MMORPG (massively multiplayer online role-playing game), azaz csak interneten keresztül játszható szerepjáték, melyet az EVE Online esetében egyszerre akár több tízezren is játszhatnak egyetlen online világban.

További hasonló témájú videók