Jönnek a Perseidák!

Ha a nyár utolsó hónapjában az éjszakai égre pillantanak, akkor biztos, hogy elcsípnek legalább egy fényes meteort. A Perseus csillagkép irányából száguldózó meteorok, vagyis a Perseidák az év egyik leglátványosabb meteorraja is egyben. 

2020-ban a Perseidák maximuma augusztus 12-én 13 és 16 óra közé esik, ami nem éppen ideális, ám ettől függetlenül a legtöbb tűzgömböt 12-ről 13-ra (szerdáról csütörtökre) virradó éjszaka csíphetik el: óránként akár 100 hullócsillag is felbukkanhat az égbolton.

A Perseidákról legalább már 2000 éve vannak feljegyzések. Angolszász nyelvterületen Szent Lőrinc könnyeinek nevezik őket, a 258. augusztus 10-én mártírhalált halt Szent Lőrinc emlékére.

1871-ben Giovanni Schiaparelli olasz csillagász mutatta meg szimultán meteorészlelésekből, hogy a PER-meteorok (innen a Perseidák név) és a Swift-Tuttle üstökös pályája megegyezik. Ez volt az első bizonyíték a meteorok és az üstökösök kapcsolatára. Amióta ezt feljegyezték, minden évben, megszakítás nélkül észlelték a Perseidák meteorraj jelentkezését.

A Perseidákra is jellemző, hogy általában csomókban esnek, ami azt jelenti, gyakori, hogy 3-4 meteor hullik egymás után, majd kis szünet következik az újabb hasonló csomóig.

 

Kiemelt kép: A Perseidák meteorraj • Fotó: Magyar Csillagászati Egyesület/Kolláth Zoltán

További hasonló témájú videók