Beliczay Gyula zeneszerző

185 éve született Komáromban Beliczay Gyula zeneszerző, a Országos Zeneakadémia tanára. Beliczay Gyula a XIX. század utolsó harmadának Európa-szerte ismert és népszerű magyar zeneszerzője volt. Emlékére Komáromban 2010-ben, születésének 175. évfordulóján nemzetközi zenei versenyt rendeztek.

Kezdetben Pozsonyban tanult zongorázni Kumlik Józseftől és később Chistellytől. Már fiatal korától foglalkozott zeneszerzéssel is. Apja kérésére 1851 és 1857 között Bécsben mérnöki tanulmányokat folytatott és 1858-tól 1871-ig ott dolgozott, mint a Tiszavidéki vaspályatársaság mérnöke. Közben 1856-ban karnagyi oklevelet szerzett.

Bécsi tartózkodása idején Józef Hofmann, Franz Krenn és Gustav Nottebohm voltak a zeneszerzésben tanárai, valamint Carl Czernynek és Anton Halmnak lett a zongoratanítványa. A vaspályatársaság 1871 tavaszán Pestre helyezte át a székhelyét, ezért Beliczay is költözött. 1872-től a Magyar Királyi Államvasutak építészeti főmérnöke lett. 1875-ben Németországban, Franciaországban, Hollandiában és Belgiumban folytatott gépészeti tanulmányutat. 1886 novemberében bekövetkezett nyugdíjazásáig az államvasutak alkalmazáában maradt.

1888-tól lett az Országos Zeneakadémia zeneelmélet tanára lett. Beliczay követi Robert Schumann és Mendelssohn romantikáját, de igazi magyaros stílusú szerzeményei a változatok és a négykezesek és dalok.

(Visited 32 times, 1 visits today)
%d bloggers like this: