https://youtu.be/DRONFXoXsJ0

Egyetlen nap kevés … Ma van a Föld napja

Az első Föld napján, Denis Hayes amerikai egyetemista kezdeményezésére, 1970. április 22-én 20 millió amerikai emelte fel szavát a természetért. Ez a történelmi jelentőségű esemény az Egyesült Államokban – és az ország határain túl is – fontos változásokat hozott. Az USA-ban szigorú törvények születtek a levegő és a vizek védelmére, új környezetvédő szervezetek alakultak, és több millió ember tért át ökológiailag érzékenyebb életvitelre.

Húsz évvel később Denis Hayes és barátai, az ökológiai válság jeleit – a bioszféra pusztulását, az ipari szennyezést, az őserdők irtását, a sivatagosodást, az üvegházhatást, az ózonlyukakat, a veszélyes hulladékokat, a túlnépesedést, a savas esőt, az óceánok szennyezettségét stb. – látva kezdeményezték, hogy az 1990-es évek a környezet évtizedeként a közös felelősségre hívják fel a figyelmet.

Ennek érdekében Kaliforniában létrehozták a Föld Napja Nemzetközi Hírközpontot, és havonta küldtek hírlevelet a világ minden országába, hogy a városi tömeg-felvonulásoktól kezdve szabadegyetemi előadásokig, faültetéstől a hulladékok újrahasznosításának megszervezéséig, a nemzetközi hírközlési rendszerek bevonásától falusi majálisokig sokféle akcióval ünnepeljék április 22-én a Föld napját a világ minden országában, a környezetbarát, fenntartható társadalom közös vágyával. Több mint 140 ország 200 millió környezetért aggódó polgára, civil szervezetek válaszoltak felhívásukra, és városok, falvak, iskolák, környezetvédő szervezetek mind-mind saját programmal, a legkülönfélébb módon tették emlékezetessé és világméretűvé ezt a napot.

Egyetlen nap kevés…
Hiába cselekszik ma már több mint egymilliárd ember 192 országban egy napon, a Föld napján a környezetért, élhető jövőnkért.
Egyetlen nap kevés. 2015. április 22-től legyen minden héten Föld napja.
Rajtad a sor, a változás Te magad légy.

Az utóbbi 5 év volt az eddigi legmelegebb a Földön a mérések 1900 körüli kezdete óta, és a következő 5 még melegebb lesz, ha nem változtatunk radikálisan életmódunkon.
Az IPCC szerint 10 évünk maradt, hogy elkerüljük a 1,5 fokos felmelegedést. Sokat tehetünk 10 év alatt, számos ország és város hirdetett klímavészhelyzetet,
újra több millió fiatal tüntet világszerte cselekvésre buzdítva, és erre szólít fel mindenkit az Earth Day Network is a Föld napja 50. évfordulóján.

„50 éve 20 millió amerikai vonult utcára április 22-én, és sokat elértek. 2020. április 22-én is emeljük föl szavunkat milliónyian, most már világszerte.
Hallják meg szavunkat azok a döntéshozók, akik a túlfogyasztásra épülő gazdasági növekedést a környezet, a klíma védelme elé helyezik,
pedig tudják, hogy a korlátlan növekedés és a klímavédelem kizárja egymást. Hallassuk a hangunk, és cselekedjünk.”

(A magyar Föld Napja Alapítvány felhívása)

További hasonló témájú videók