Meghalt Csuprik Etelka zongoraművész

Csuprik Etelka generációja egyik legkiemelkedőbb zongoristája volt Ukrajnában; 56. évében hunyt el. A Mikola Liszenko nevét viselő lembergi (Lviv) zeneakadémia közleménye szerint Csuprik Etelka Lembergben halt meg december 25-én.

A nagyszőlősi születésű Csuprik Etelka csodagyerekként kezdte pályáját. Generációja egyik legkiemelkedőbb zongoristája volt országában. 1964-ben magyar roma családban született a kárpátaljai Nagyszőlősön, sokgyermekes családban. Hároméves korában kezdett zongorázni, ötévesen adta első koncertjét Schubert és Chopin műveiből. Az ungvári zeneművészeti szakközépiskolában, majd a lembergi, illetve a moszkvai zeneakadémián folytatta tanulmányait. Több nemzetközi zongoraverseny díjazottja volt, így 1991-ben harmadik díjat nyert a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraversenyen. A Lembergi Zeneakadémia professzoraként és a Kárpátaljai Megyei Filharmónia szólistájaként tevékenykedett. A magyar kultúra ápolásáért és a klasszikus zene legmagasabb minőségű interpretálásáért a rendkívüli elhivatottsággal munkálkodó művésznőt az ukrán állam is elismerte: 1994-ben Ukrajna Érdemes Művésze, 2016-ban Nemzet Művésze címmel tüntették ki.

Több mint 30 albumot rögzített, rendkívül gazdag repertoárjában háromszáznál több szólómű és húsznál több versenymű szerepelt, Bachtól és Mozarttól egészen Liszt Ferencig, Bartók Béláig és Kodály Zoltánig. Előadta koncertjein Bach teljes Das Wohltemperierte Klavier ciklusát, de játszotta Mozart és Beethoven összes zongoraszonátáját is. (Források: HVG, Fidelio)

Videó:

Ethella Chupryk, azaz Csuprik Etelka csodálatos koncertje a Grassalkovich Kastélyban • 4K Production StarvideoTV

További hasonló témájú videók