Aki 60 nyelven tudott: Germanus Gyula

135 éve ezen a napon született, és holnap lesz 40 éve, hogy meghalt Germanus Gyula  (1884–1979) nemzetközi hírű magyar orientalista, arab nyelvészeti, kultúrtörténeti író, irodalmár, nyelvész, történész, országgyűlési képviselő, több arab nemzeti akadémia tagja.

A XX. század egyik legnagyobb orientalistájaként tartjék számon a világban. Tanult, tanított, kutatott, utazott Londontól Bengáliáig. Tanulmányaihoz ifjúként a nagy Ázsia-kutatótól és nyelvésztől, Vámbéry Ármintól kért segítséget, első perzsa nyelvű könyveit is tőle kapta. Élete során megismerkedett Gandhival, Nehruval, Nasszerrel és Arábiai Lawrence-szel is. A budapesti egyetemen 56 éven át volt tanára a török, perzsa és arab nyelvnek.  

„Mesterüknek tartották Hydarabadtól Princetonig, Egyiptomtól Bostonig, Oxfordig, Párizsig, Bécsig. És az arab világ minden országa – és India! […] Sem vagyont, sem hasznot nem ismert. Csak szolgálatot. Kelet-Nyugat hídjaként szolgálta a tudományt és az emberi összetartozást.”

A Germanus Gyula orientalista életművét bemutató tablókiállítás, melyen megismerhetik a keletkutató sokoldalú tudományos tevékenységét, egyetemi tanári munkásságát, mint közéleti személyt és embert, a Magyar Földrajzi Múzeumban (Érd, Budai út 4.) látható. A múzeumban őrzött hagyaték több új vagy csak szűkebb körök által ismert tudományos és emberi vonatkozást tartalmaz.

 

Videók forrása: Dr. Hajtó Péter

Fotó: Egyetemi Levéltár

Kapcsolódó:

Germanus Gyula (1884–1979)

Germanus Gyula: A FÉLHOLD FAKÓ FÉNYÉBEN • ÚTIKALANDOK

Az orientalista Germanus Gyula – 60 nyelv, sőt még több…