Elhunyt Karinthy Márton Kossuth-díjas színigazgató

Életének 71. évében elhunyt Karinthy Márton Kossuth-díjas színigazgató, színházrendező, író, a Karinthy Színház és ennek elődje, a Hököm Színpad alapító igazgatója, Karinthy Ferenc író fia, Karinthy Frigyes író unokája – áll a Karinthy Színház közleményében. 

Karinthy Márton úgy rendelkezett, hogy a Karinthy Színházat lánya, Karinthy Vera, és két közeli munkatársa viszi tovább.

Karinthy Márton az egyik legnépszerűbb magyar író, Karinthy Frigyes unokája, valamint Karinthy Ferenc író fia volt. Nagybátyja a Karinthy Frigyes első házasságából született Karinthy Gábor költő. Családjáról a  2003-ban megjelent, Ördöggörcs: Utazás Karinthyába című könyvében is írt.

1949 szeptemberében  született Budapesten, a Színház- és Filmművészeti Főiskola rendezői szakát 1973-ban végezte el. Vizsgarendezése G. B. Shaw A sors embere című darabja volt, majd a szolnoki Szigligeti Színházban G. B. Shaw Szent Johannája.

1973–1975 között a Békéscsabai Jókai Színház, 1975–1977 között a Pécsi Nemzeti Színház, 1977–1980 között a Thália Színház, 1980–1982 között a Népszínház rendezője. Részt vett a Reflektor Színpad és a Játékszín létrehozásában is.

1982-ben megalapította a Hököm Színpadot – amely 1988-tól a Karinthy Színház nevet viseli –, a háború utáni első magánszínházat, amelynek rendezője és igazgatója volt.