Üzenj kékkel az autizmus világnapján

Április 2-án világszerte az autizmus spektrumzavarra hívják fel a figyelmet, amely tízmilliókat érint a földön. Ezen a napon kék öltözékkel, illetve középületek kék kivilágításával is emlékeztetnek arra, hogy törődjünk autista embertársainkkal.

2007. december 18-án, az ENSZ 62/139-es határozata jelölte ki április 2-át az Autizmus Világnapjának azzal a céllal, hogy felhívja a világ figyelmét az autizmusra, az autizmus spektrumzavarra. Az ENSZ-határozat kéri a tagállamokat, hogy tegyenek lépéseket annak érdekében, hogy az autizmust minél szélesebb körben megismerjék a társadalmaikban.

_______________

Az autizmussal élő emberek egész máshogy észlelik a világot. Gyakran tesszük fel a kérdést: Miért nem beszélnek? Miért viselkednek így? Miért jegyzik meg a menetrendet, telefonkönyvet vagy miért tudnak mindent a bolygók mozgásáról vagy éppen a sárgarépa fajtáiról? Miért sikítanak, kiabálnak, ha valami erős íz, fény, forma éri őket? És talán ők is feltették már magukban a kérdést: miért kezeljük őket betegként? Miért vannak a sztereotípiák? Dokumentumfilm az autizmusról. magyar, 73 perc, 2015

Rendezte: Csabai Kristóf

Narrátor: Tari Julianna

Külön köszönet: Oravecz Lizanka, Pethőné Máll Anikó, Nyergesné Hámori Andrea, Lipcsey Réka, Brokés Judit, valamint a Kozmutza Flóra Óvoda, Általános Iskola, Készségfejlesztő Speciális Szakiskola és Kollégium, AutiSpektrum Egyesület (autispektrum.com), TEDTalk (ted.com).

Hangok: Kusnyér Anna, Csabai Kristóf, Árvai-Tönkő Ingrid, Árvai Liza. Zene: Alexander Desplat, Jon Hopkins, Hans Zimmer, Alex Wurman.

Készült a CNPictures videóstúdiójában. Felsőörs, 2015. A FILM KIZÁRÓLAG INGYENES MEGTEKINTÉS CÉLJÁBÓL KÉSZÜLT, OKTATÁSI ANYAGKÉNT FELHASZNÁLHATÓ.

Kérem, ha nyilvános/privát vetítésre kerül a film (iskolák, egyetemek, szakmai napok), keressenek meg és jelezzék felém, visszajelzéseket pedig szívesen fogadok: csabai.kristof[kukac]gmail[pont]com. Köszönöm!

Kapcsolódó:

AZ AUTIZMUSRÓL

Címvideónk: A Kis Lépések Alapítvány egy héten át kék koktélokkal kampányol az autista gyermekekért. A Kis Lépések Alapítványt azok a szakemberek hívták életre, akik elsők között kezdték meg az ABA terápia alkalmazását az autizmussal élő gyermekekkel Magyarországon.